Detaljan opis:

Posljednjih godina, Mauser je napravio nekoliko high-end puška koje su možda nedostižne za većinu lovaca. Zato je ovaj M18 tako zanimljiv – Mauser koji će biti cjenovno dostižan svima, a pogotovo mladim lovcima. Možda to bolje dočarava marketinška izreka “ Volksgewehr ili The People’s Rifle” – narodna puška koju su u Mauseru prišili ovom svom najnovijem modelu.

To nije samo lovna puška, već nešto što je Mauser uvijek simbolizirao: ultimativna puška za sve ljude u svakom trenutku, pravi alat za prave lovce s senzacionalnim omjerom cijene i performansi. 

Kada je riječ o Mauseru kao proizvođaču danas, kompanija je ujedinjena s kompanijom Blaser, tako da se primjerice cijevi za Mauser proizvode u istom pogonu kao i za Blaser puške, daje se isti Blaser kvalitet, pa čak i testovi pucanja, standardna garancija je kao i kod Blasera 10 godina.

M18 je predstavljen gdje bi drugdje nego na IWA sajmu u Nurembergu u martu ove godine.

Ako je neko pomislio da povoljniji model donosi gubitak u kvaliteti, naravno dato ne stoji, novi M18 potupuno je “ Hergestellt in Deutschland ili Made in Germany“ napravljen u potpunosti od čelika s poznatom nam njemačkom pouzdanošću i preciznošću. Kada govorimo o preciznosti M18 današnji standardni i za puške ispod 1000$ posebice na Američkom tržištu gdje je konkurencija u toj klasi nesmiljena, postavljaju SUB MOA preciznost, a što je do skoro bilo rezervirano za mnogo skuplje puške.

PRAVI ALAT ZA PRAVE LOVCE SA SENZACIONALNIM OMJEROM CIJENE I KVALITETA!

 

Kada govorimo o Mauseru našim lovcima je gotovo sve poznato, kada se kaže Mauserovo repetiranje ili Mauser karabin „Mauser bolt-action“ i gotovo se svi prisjete slike modela 1898, tj. Modela 98 ili M98. M98 „Gewehr 98“ je bio toliko dugo u proizvodnji, a Mauser je ih napravio toliko (kao i one koje su proizveli partneri pod licencom ili kopirali) da je teško ne pomisliti na M98 kada se govori Mauserovo ime. Iskustvo koje se decenijama gradilo u Mauseru skupljeno je i u ovom izvanrednom modelu M18, velike su razlike do davne M98 do nove M18 ali opet i velike sličnosti.

Kad se uzme u ruku prvo se primjećuje i njena ugodna težina, M18 nije „cjepanica“, u standardnim kalibrima puška teži 2,9 kg, a u magnum kalibrima 3,0 kg, ukupno duga 106 cm ili 112cm u magnum kalibrima, ugodna je držanje, nošenje ali što je najvažnije i za pucanje.

Ono što najviše zanima lovca je kakvo je samo repetiranje, ručica zatvarača s odmjereno većom kugicom koja se lijepo zahvata, otklanja se u vis za 60 stupnjeva, što donosi brže i kraće repetiranje, kod M18 ujedno glatko i precizno zahvaljujući i samom korištenom sustavu zatvarača, M18 koristi tzv. gurajuće uvođenje metka u cijev „push fiding“.

Tamno brunirana cijev kod M18 dolazi u dimenziji 56 cm za standardne kalibre i 62 cm za magnum kalibre, korak užljebljenja je 1:11 s četiri žljeba, cijev je slobodno plivajuća rađena hladnim kovom, usta cijevi su promjera 17mm, o kvaliteti čelika ne moramo se ni pitati – „Made in Germany“.

U Volksgewehr M18 ugrađen je jednostepeni, podešavajući sklop okidača, okidač ne propada pod prstom, preciznog je kratkog hoda.  

Spomenimo i kočnicu kako u Mauseru navode praktički je nečujna, i nema bojazni od plašenja divljači. Kočnica M18 dolazi s tri standardna položaja: 1. bijelo markiran krajnji zadnji položaj – kompletno sve zakočeno 2. bijelo markiran položaj u sredini – puška osigurana od okidanja, ali dozvoljeno je rukovanje zatvaračem radi prepunjavanja. 3. Crveno markiran položaj – otkočena puška.

Skidajući spremnik za streljivo s velikim Mauser logom, M18 koristi na gumb skidajući spremnik, koji odlično radi. U Mauseru za M18 odabrali su za široki dvoredi spremnik kapaciteta pet standardnih ili četiri magnum metka, što je ukupno šest, odnosno pet magnum metaka i opravdava ono što se stalno ističe kod M18 – velika vatrena moć.

Kundak M18 izrađen je od otpornog polimera ne previše glatke površine, a na hvatne dijelove kundaka dodatno su implicirane mekane, neklizajuće površine. Kako znamo da su polimerni kundaci kada su se pojavili bili dosta klizavi, na M18 lovac će imati pouzan prihvat puške u svim vremenskim uslovima.

Kundak ima malo spremište, prostor unutar kundaka, koji se koristi za smještaj pribora za čišćenje puške koji vam idealno može poslužiti na terenu u teškim lovnim uslovima da na brzinu pročistite cijev, ili spremiše može poslužiti za pohranu nekog pribora po vašem izboru.

M18 nema mehaničkih nišana, otvori s navojem za montažu optičkog nišana nalaze se na gornjoj strani sanduka puške, struka preporučuje što niže fiksne montaže, ili kupovinu kvalitetne skidajuće montaže, uz solidnu optiku, recimo, već i cjenovno povoljnijeg Zeissa V4 imati ćete ubitačnu kombinaciju.

 

 

Kalibar:.308, .30-06
Standard: .243 Win, .270 Win, Magnum: 7 mm Rem., .300 Win.
Dužina cijevi:56 cm za Standardne kal. / 62 cm za Magnum kal.
Ukupna dužina:106 cm za Standard kal. / 112 cm za Magnum kal.
Težina:2,9 kg za Standard kal. / 3,0kg za Magnum kal.
Kapacitet spremnika:5 + 1
Površinska obrada metala:Crno – tamna brunaža
Mehanički ciljnici:Ne
Priprema za montažu:Da
Kundak:Polimer

LOVAČKA PUŠKA MAUSER M18

Objavljeno: 10.05.2022

Broj Pregleda: 2745

Stanje:

Novo

Cijena:

1 000.00 EUR

Prodavac:

TRB Adventure

  • Verifikovan korisnik
  • Bosna i Hercegovina
  • Bijeljina
TRB Adventure

Specifikacije:

Vrsta

Obrtno-čepni

Brend

Mauser

Kalibar

308 Winchester

Kapacitet okvira

5

Dužina cijevi

56cm

Nišani

Nema

Vrsta kundaka

Sintetički

Nema javnih pitanja

Morate biti prijavljeni da biste postavili javno pitanje! Prijavi se

Dodaj oglas