EUR

Ko sve može kupiti vazdušno oružje? Pravila i ograničenja

Ko sve može kupiti vazdušno oružje? Koja su pravila i ograničenja prilikom kupovine vazdušnog oružja pročitajte u narednom tekstu.

oruzje.net 12 Sep 2024
Ko sve može kupiti vazdušno oružje? Pravila i ograničenja

Vazdušno oružje, poznato i kao vazdušne puške ili pištolji na zrak, postalo je popularan izbor među ljubiteljima streljaštva, sportskih takmičenja i rekreativnog pucanja. Ove vrste oružja koriste komprimovani zrak ili gas za ispaljivanje projektila i razlikuju se od vatrenog oružja po tome što ne koriste barut. Međutim, mnogi se pitaju ko sve može kupiti vazdušno oružje i kakva su pravila koja regulišu njegovu prodaju i upotrebu.

U ovom članku istražujemo ko sve ima pravo da kupi vazdušno oružje, kao i zakonske regulative koje se odnose na njegovu kupovinu i korištenje.

 

Šta je vazdušno oružje?

Pre nego što istražimo ko može kupiti vazdušno oružje, važno je razumeti šta to oružje podrazumeva. Vazdušno oružje koristi pritisak vazduha ili gasa (kao što je CO2) za ispaljivanje malih projektila, najčešće olovnih kuglica ili metalnih sačmi. Postoje različite vrste vazdušnog oružja:

  • Vazdušne puške: Najčešće korišćene za rekreativno pucanje, sportske discipline, pa čak i lov manjih životinja.
  • Vazdušni pištolji: Kompaktni modeli koji se koriste uglavnom za ciljno streljaštvo ili takmičenja.
  • Paintball puške i airsoft oružje: Specifične vrste koje ispaljuju gumene ili plastične kuglice i uglavnom se koriste za sportske igre.

 

Zakonodavne regulative o kupovini vazdušnog oružja

Pravila o kupovini i korištenju vazdušnog oružja razlikuju se od države do države, pa čak i od regije do regije. U većini zemalja, vazdušno oružje ne podleže istim strogim zakonima kao vatreno oružje, jer ne predstavlja jednaku opasnost po život i imovinu. Međutim, postoje određena ograničenja koja su postavljena kako bi se sprečila njegova zloupotreba i povećala sigurnost.

Srbija

U Srbiji, zakon o oružju i municiji prepoznaje vazdušno oružje kao oružje kategorije C, što znači da ne zahtjeva posebnu dozvolu za posjedovanje, ali je njegova prodaja regulisana. Osobe koje žele kupiti vazdušno oružje moraju biti punoljetne, odnosno starije od 18 godina. Zakon nalaže i sljedeće:

  • Kupovina od ovlašćenih trgovaca: Vazdušno oružje se može legalno kupiti samo od ovlašćenih prodavaca koji imaju dozvolu za prodaju oružja.
  • Ograničenja u jačini oružja: Vazdušno oružje koje ima snagu preko određene granice (obično 10-15 joula) može zahtjevati dodatne dozvole ili registraciju. U Srbiji su dozvoljene vazdušne puške sa energijom do 7.5 joula bez potrebe za licencom.
  • Korišćenje: Vazdušno oružje ne sme se koristiti u naseljenim mjestima ili na javnim mjestima, osim na ovlašćenim streljanama ili u kontrolisanim uslovima.

Bosna i Hercegovina

U Bosni i Hercegovini, zakoni o vazdušnom oružju takođe nalažu da kupci moraju biti stariji od 18 godina. Vazdušno oružje ne zahteva posebnu dozvolu za posjedovanje, ali postoje ograničenja u snazi oružja. Kao i u Srbiji, oružje se može kupiti isključivo od licenciranih prodavaca.

Hrvatska

Hrvatska pravila o vazdušnom oružju su slična onima u Srbiji i Bosni. Prema zakonima, vazdušno oružje može kupiti svaka punoljetna osoba bez posebne dozvole, ali uz ograničenje u snazi oružja (7.5 J). Kupci moraju pokazati ličnu kartu prilikom kupovine, a oružje se može koristiti samo na predviđenim lokacijama.

Evropska unija

Zemlje Evropske unije imaju različite propise o vazdušnom oružju, iako mnoge od njih sljede slične smjernice. U većini zemalja, poput Nemačke, Španije i Francuske, vazdušno oružje se može kupiti bez dozvole, ali uz ograničenje snage do 7.5 J ili 16 J, u zavisnosti od zemlje. Kupac mora biti stariji od 18 godina, a korištenje oružja je strogo regulisano kako bi se osigurala javna sigurnost.

 

Da li je potrebna dozvola za kupovinu vazdušnog oružja?

U većini slučajeva, za kupovinu vazdušnog oružja nije potrebna dozvola, ali se postavljaju određeni uslovi. Kupac mora biti punoljetan, a prodaja mora biti obavljena preko ovlašćenih trgovaca. U nekim zemljama i regijama postoje dodatna ograničenja na snagu oružja, koja mogu zahtevati dodatnu registraciju ili dozvolu.

 

Ograničenja za maloljetnike

U svim zemljama, djeci i maloljetnicima nije dozvoljeno da kupuju ili koriste vazdušno oružje bez nadzora. Iako je ovo oružje manje opasno od vatrenog oružja, može nanijeti ozbiljne povrede ako se nepravilno koristi. Roditelji i staratelji moraju biti odgovorni za sigurnost i osigurati da mlađe osobe ne dođu u kontakt s oružjem bez adekvatnog nadzora.

 

Gde je dozvoljeno koristiti vazdušno oružje?

Vazdušno oružje se ne sme koristiti na javnim mestima, poput parkova ili ulica. Zakoni nalažu da se oružje koristi samo u kontrolisanim uslovima, kao što su:

  • Ovlašćene streljane: Najsigurnije mesto za upotrebu vazdušnog oružja.
  • Privatni posjedi: U nekim zemljama, vazdušno oružje može se koristiti na privatnim posedima, pod uslovom da ne ugrožava sigurnost drugih ljudi.

 

Zaključak

Vazdušno oružje predstavlja relativno pristupačan i zabavan način za bavljenje streljaštvom, ali i dalje zahteva odgovornost i poštovanje zakonskih regulativa. Punoljetne osobe mogu kupiti vazdušno oružje u većini zemalja bez posebnih dozvola, ali moraju biti svjesne lokalnih pravila koja se odnose na snagu oružja i mjesta gde se ono može koristiti. Pravilna upotreba i svjest o opasnostima ključni su za bezbjednost, kako korisnika, tako i okoline.

Nema komentara

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar! Prijavi se

Ostavite komentar o platformi Dodaj oglas