EUR

Izaberite najbolju pušku za lov na Balkanu

Kako izabrati pravu pušku, koja puška se koristi za koju vrstu lova su pitanja sa kojima se iskusni lovci uvijek susreću. Znamo da se o ukusima ne raspravlja, ali u ovom tekstu donosimo pregled nekih od najpopularnijih i najboljih lovačkih pušaka.

oružje.net 28 Jun 2023
Izaberite najbolju pušku za lov na Balkanu

Naravno, ne postoji dobar lovac bez dobre puške, to je svima poznato. Međutim, koja je najbolja ili najljepša puška, e tu je već teško doći do odgovara koji će zadovoljiti sve.

Da bi ste ulovili životinju i pticu, pored posebnog znanja i osjećaja, potrebna vam je i sva lovačka oprema. Kao glavni alat tu se ističe lovačka puška, jer od nje će zavisiti rezultat vašeg odlaska u lov.

Postoji ogroman broj raznih pušaka, ali je uvijek teško odabrati onu najbolju.

Ukoliko volite loviti na daljinu, onda će vam trebati neka veoma prezicna puška za daleke hice, a ukoliko ste ipak na ružnom ili planinskom terenu, onda će vam mnogo značiti ako je puška lagana.

U narednom tekstu ćemo vam pokušati olakšati izbor prilikom kupovine nove lovačke puške, te donijeti pregled nekih od najboljih lovačkih pušaka koje se mogu kupiti. Sigurni smo da će u ovom izboru biti nešto za svakog od vas.

Lovački karabin Zastava M70

Najpoznatija i najčešća lovačka puška na Balkanu je sigurno lovački karabin Zastava M70.

On ima originalni Mauzer sistemom bravljenja. Cijev je izrađena od hrom-vanadijum čelika, metodom hladnog kovanja, što  garantuje visoku preciznost, postojanu tačnost i dugotrajnost.

Kundak lovačkog karabina M70 se izrađuje od kvalitetnog biranog orahovog drveta.  Oblici kundaka za koje korisnik može da se opredjeli su:  Svinjska leđa i Monte Carlo. 

Potkov kundaka se izrađuje od gume, a zaštitnik vrata kundaka se izrađuje od orahovog drveta.

Lovački karabin M70 je bezbjedno oružje kod koga se kočnicom polužnog tipa vrši blokiranje sistema za okidanje.

Metalne pređice obezbjeđuju sigurno kačenje remnika.

Korisnik se pri nabavci lovačkog karabina može opredijeliti za model sa jednom obaračom, sa jednom obaračom DAT  (mogućnost predokidanja potiskivanjem obarače unapred, nakon čega je sila okidanja mala), sa dva obarače (mogućnost predokidanja jednom obaračom, nakon čega je sila okidanja na drugom obaraču mala).

Na sanduku karabina izrađena su 4 navoja, u koje su uvijeni zaštitni zavrtnjevi. Navoji su namijenjeni za vezu postolja optičkih sprava koja se opciono ugrađuju.

Lovački karabin je opremljen mehaničkim nišanima: zadnji-otvorenog tipa; prednji-mušica sa zaštitnikom.

TIKKA T3x SUPERLITE

Puška Tikka3x Superlite je omiljena kod mnogo lovaca na našim prostorima. Nju krase visoke performanse. Radi se o laganoj  i modernoj puški, a koja će zadovoljiti kriterijume i najzahtjevniji lovaca.

Ona ima modularni sintetički kundak, koji se može mijenjati i omogućava promjenu ugla drške i pruža maksimalnu prilagodljivost.

Ima novu vrstu hvata koji je posebno dizajniran, te nikada ne klizi. On je dizajniran da pruži čvrsto prijanjanje u svim uslovima lova. U ovu pušku je ugrađana i tehnologija smanjenja trzaja.

SAVAGE ARMS 11/111 Trophy Hunter

Savage 11/ 111 Trophy Hunter je kvalitetna i vrlo pouzdana puška koja se može pronaći u nekoliko kalibara, a od kojih je najpoznatiji 30-06.

Ova puška ima ergonomski sintetički kundak i cijev koja je napravljena od ugljičnog čelika za vrlo veliku izdržljivost i preciznost, te je premazana sa mat završnom obradom kako bi bila otporna na koroziju.

Posjeduje AccuTrigger sistem okidača, te je njegova težina povlačenja prilagodljiva prema zahtjevima pucača. Radi lakšeg punjenja streljiva puška ima odvojivi okvir sa kapacitetom od četiri metka.

Dolazi u kompletu s montiranim Nikon 3-9X40mm optičkim nišanom.

Kundak i podkunadak su napravljeni tako da imaju hrapave dijelove, a to je urađeno kako bi se spriječilo proklizavanje i omogućila veća kontrola nad puškom prilikom ciljanja mete i gađanja.

Za ublažavanje povratnog trzaja na kundaku se nalaze debeli gumeni jastučići.

Browning X-Bolt Hells Canyon

Ukoliko ste planirali da lovite na nepristupačnim terenima, onda će vam veoma dobro doći puška X-bolt Hell's Canyon risanica, a koja ima sintetički kamuflažni kundak, te posebnu bronzanu brunažu.

Upravo ova kombinacija je sjajna zaštita od loših vremesnkih uslova.

Osim toga, risanica ima flutiranu cijev, te plinsku kočnicu.

Postoji mogućnost da se plinska kočnica skine, a na njeno mjesto se može staviti poklopčić.

Browning X-Bolt Hell's Canyon risanica dolazi sa prilagodljivim Feather Trigger okidačem, skidajućim rotirajućim magacinom, te kočnicom na vratu kundaka.

Na zatvaraču se nalazi i prekidač koji omogućava otvaranje zatvarača, iako je puška zakočena.

Svaka risanica je pripremljena za Browningovu X-Lock montažu za optički nišan.

Ova puška je vrlo lagana, teži od 2,8 do 3 kilograma, zavisno od kalibra.

Remington Sendero SF II

Sendero puška je napravljena da izvuče maksimum brzine iz kalibara za precizne hice na velikim udaljenostima.

Puška je teška, sa optičkim nišanom i do 5 kilograma, ali ako do vaše čeke nema previše hodanja ili vam ne smeta nositi toliko, Sendero je odličan izbor za vas.

Cijev ove puške duga je 66 centimetara, a na tržištu je možete naći u različitim kalibrima.

Ruger American Rifle predator

Ova odlična puška dolazi sa prepoznatiljivim sintetičkim kundakom, kao i sa poboljšanim Ruger Marksman okidačem.

Ovaj okidač nudi podešavanje okidača s podesivim povlačenjem od 3 do 5 funti, čime strijelcu omogućava savršeno pucanje.

Ergonomski oblikovan i lagan kompozitni kundak namijenjen je brzom i lakom rukovanju, te tako spaja klasični izgled sa moderno izdubljenim konturama nazupčenja za bolje prijanjanje.

Na kundaku puške se nalazi mekana guma, koja maksimalno smanjuje povratni trzaj pri pucanju.

Čekićem kovana cijev daje precizne žljebove koji pružaju preciznost, trajnost i jednostavno čišćenje.

Okvir za municiju uklopljen je u ravninu sa kundakom, pa omogućava glatki hvat koji je postao zaštitni znak Ruger-ovog rotacijskog okvira.

Nema komentara

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar! Prijavi se

Ostavite komentar o platformi Dodaj oglas