EUR

Lovišta u Republici Srpskoj

Da li su ovo najbolja lovišta u Republici Srpskoj?

Oružje.net 05 Apr 2023
Lovišta u Republici Srpskoj

Republika Srpska ima brojna prirodna bogastva, što je dovelo i do toga posjeduje brojna lovišta u koje dolaze lovci ne samo iz BiH, nego iz cijele Evrope. Ova lovišta, osim po prelijepoj prirodi bogata su i sa velikim brojem divljači, pa su lovci često na slatkim mukama kada odlučuju da se krene u lov. Prema riječima iskusnih lovaca, veoma su interesantna i kvalitetna lovišta u Ribniku, Kneževu, Šipovu i na Manjači, a vrlo su popularna i lovišta u Foči i Višegradu. Oni koji se odluče za lov na vukove ili medvjede često su upravo odlučuju za lovišta u Ribniku i okolini, dok su lovišta na divokoze aktivan u Hercegovini, prvenstveno u Foči i Višegradu.

Lovište Ribnik

Opština Ribnik, osim po prirodi, veoma je poznata i po lovnom turizmu. Lovište Ribnik rasprostranjeno je na površini od 47.352 hektara i jedno je od najuređenijih i najljepših u Republici Srpskoj. Raznovrsni šumski tereni bogati su sa mnogobrojnim planinskim pašnjacima, a koje presjecaju rijeke Sana i Ribnik. Osim toga, karakteristika ove regije je i čist nezagađen vazduh, što u daje potpunu sliku ovom lovištu. Kako bi olakšali lovcima, na području lovišta su izgrađeni savremeni lovno-tehnički objekti sa pratećim hranilištima za osmatranje, prihranu i odstrel divljači. Tradicija bavljenja lovom na ovom području stara je više od 100 godina. Lovište „Ribnik“ može se pohvaliti da, osim domaćih, veliki broj imaju lovaca iz inostranstva koji često dolaze ovde u lov. Tu su i vrhunski odstrijeljeni trofeji sa najvišim ocjenama, među kojima su trofej risa, medvjeda, vuka, divlje svinje i velikog tetrijeba.

Lovište Manjača

Lovište Manjača se nalazi na području Banjaluke, Oštre Luke, Mrkonjić Grada i Ribnika. Ono se prostire na površini oko 32 ha. Njegova karakteristika je da je tipično brdsko lovište. U lovištu „Manjača“ postoje povoljni stanišni uslovi za: srneću divljač, divlje svinje, medvjede, zečeve, jarebice poljske, vidre, vjeverice, orlove, sove, divlje golubove, prepelice, šljuke, grlice i druge vrste divljači (sisara i ptica) kojima odgovaraju postojeći stanišni uslovi. Osnovne vrste divljači za lov su srneća divljač, divlja svinja, medvjed i zec.

Lovište Vitorog

Među lovcima veoma je poznato i cijenjeno lovište „Vitorog“ koje se nalazi u Šipovu, a ono je u nadležnost Šumskog gazdinstva „Gorica“. Ono ima lovnu površinu od 13.223 hektara. Prostire se na području opština Šipovo, Kupres RS i Mrkonjić Grad, te posmatrano reljefno i prostorno, predstavlja jedinstvenu lovno-privrednu, ali i ekološku cjelinu ujednačenih prirodnih faktora, koji stvaraju relativno povoljne stanišne uslove, sa svim životnim potrebama za zaštitu, uzgoj i racionalno korišćenje divljači. Lovište “Vitorog”, je ustanovljeno na autohtonim staništima medvjeda, velikog tetrijeba, vuka, srneće divljači i divlje svinje. Pored navedenih vrsta, ne može se zanemariti ni autohtono stanište lještarke, ali tu je i prisustvo risa, kao i potencijalno stanište divokoze. Ovo lovište se može posebno pohvaliti veoma kvalitetnim i funkcionalnim objektima, koje doprinose kvalitetu lova, ali i zaštiti određenih vrsta. Ovo lovište u svom posjedu ima lovačku kuću za smještaj gostiju uz svu potrebnu infrastrukturu, luksuzno opremljenu zatvorenu čeku za lov na medvjeda i vuka, više visokih otvorenih čeka, ali i automatske hranilice za ishranu divljači. Trofeji iz posebnog lovišta “Vitorog” krase brojne trofejne sobe širom svijeta.

Ponuda u lovištu Banja Luka

Lovačko udruženje Zmijanje Banjaluka, kao korisnik lovišta Banja Luka, u svojoj ponudi pokraj planskog odstrela osnovnih i ostalih vrsta divljači, nudi i usluge foto lova, zatim turističke obilaske  lovišta, kao i usluge korišćenja lovačkih kuća. Oni zaintersovanim lovcima nude usluge komercijalnog odstrela medvjeda, divljih svinja, srndaća, vuka, šakala, zeca, fazana, prepelica, divljih pataka i gusaka, kao i ostalih pitaca i predatora. Zanimljivo je i da ovo Udreženje svake godine organizuje i lovno-turističku manifestaciju, i to: Dani vuka - Čemernica. LU „Zmijanje“ za lovce koje dolaze iz inostranstva obebzjeđuju svu potrebnu administrativnu podršku. Oni nude pomoć oko pozivnih pisama, najava na graničnom prelazu, briga o lovcu od ulaska, pa do izlaska iz zemlje i druge stvari.

Lovište Kneževo

Opština Kneževo je poznata po čistom vazduhu i netaknutoj prirodi što lovcima daje poseban ugođaj u lovu. U cjelosti obuhvata područje opštine i brdsko-planinskog je tipa. Lovište ima trostruku namjenu: privredno, privredno-sportsko i sportsko lovište, a dio lovišta uz desnu obalu rijeke Ugar je određeno kao lovište sa posebnom namjenom. Najinteresantnije vrste divljači su: srne, divokoze, zec, divlja svinja, medvjed, te lještarka, a od nezaštićenih vrsta prisutne su: lisica, jazavac, vuk, divlja mačka, kuna zlatica i kuna bjelica.

Lovište Vrbanica

Privredno lovište „Vrbnica” ustanovljeno je na površini od 9.564 ha na teritoriji opštine Foča. Osnovne vrste divljači u ovom lovištu su srna, divokoza, medvjed, veliki tetrijeb, zec i divlja svinja. Od važnijih vrsta divljači van režima zaštite, u lovištu su stalno prisutni vuk, lisica i divlja mačka. U lovištu se nalazi rekonstruisana lovačka kuća, a koja je smještena u samom srcu lovišta, a ona lovcima obezbijeđuje komforan boravak i odmor u planini prije i poslije lova uz struju, vodu, centralno grijanje, total tv, internet, ljetnikovac sa ugrađenom pečenjarom, i dr. Istovremeno, u lovištu je izgrađena viska čeka za lov medvjeda i vuka, jedinstvena na ovim prostorima. Čeka je armirano-betonska, zidana, termički dobro izolovana, te sa dimenzijama i tehničkom opremljenošću ne ostavlja ravnodušnog ni najzahtjevnijeg svjetskog lovca.

Posebno lovište Kamenica

ŠG„Panos“ Višegrad je stanište divokoze koja je ovdje autohtona vrsta. Ukupna površina lovišta je 3.842 ha. Lovište je bogato pitkom vodom koja se tokom cijele godine javlja u vidu živih izvora, manjih vodotoka-potoka, i potočića, Na ovom područiju je i prirodno stanište balkanskog relika i endema Pančićeve omorike (Picea omorika) koja uljepšava veći dio ovog lovišta. Posebno lovište „Kamenica“ naseljavaju autohtone različite vrste divljači od kojih su neke veoma rijetke ili ugrožene na ostalim evropskim staništima.

Kao osnovne vrste kojima se intenzivno gazduje u lovištu su: divokoza, srna, medvjed, vuk, divlja svinja, zec lještarka, lisica. Šumsko gazdinstvo „Panos“ i Posebno lovište „Kamenica“ domaćim i stranim lovcima, gostima i turistima nudi sve svoje usluge, gostoprimstvo i uživanje u izuzetnim ljepotama prirode. Posebno lovište „Kamenica“ posjeduje dvije zatvorene čeke, 11 otvorenih visokih čeka, terensko vozilo i čamac.

Nema komentara

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar! Prijavi se

Ostavite komentar o platformi Dodaj oglas