EUR

Počinje lov na srndaće. Da li ste spremni?

Približava se sezona lova na srdnaće, a koja je omiljena brojnim lovcima. Pročitajte neke od savjeta za što uspješniji lov, kao i koje oružje i kalibar su najbolji za lov na pomenutu divljač.

Oruzje.net 11 Apr 2023
Počinje lov na srndaće. Da li ste spremni?

Lov na srndaća je veoma popularan na našem prostoru i brojni lovci jedva čekaju početak sezone lova na ovu popularnu divljač. Iskusni lovci tvrde da im je lov na srndaća jedan od najdražih i  da sedmicama ranije počinju da se pripremaju za lov. Sezona lova na srndaće ne traje isto u svim zemljama u regionu. Tako u Srbiji ona počinje 15. aprila i traje do 30. septembra, dok u BiH počinje 15. maja i završava se 15. septembra.

 

Gdje pronaći srndaće

Kada je reč o potrazi za srndaćima, oni se najčešće love tako što se čekaju na livadama, gdje oni rano ujutru ili uveče dolaze na ispašu. Međutim, ako se u lov ide krajem jula i početkom avgusta, onda se mijenjaju pravila. U tom periodu je vrijeme parenja, pa se srndaći najčešće love tako što lovci oponašaju zov srne i tako ih vabe. Sredinom maja srndaći zaposedaju svoju teritoriju i vidljivo su zainteresovani za parenje. Početak parenja vrijeme je kada uzaludno tražimo i očekujemo srndaća na njegovoj teritoriji, jer on je već nekoliko kilometara udaljen i kruži oko srne koja ga mami mirisom. Već u prvoj polovini avgusta većina srna je oplođeno, pa srndaći i dalje lutaju šumom. Tada se mogu pronaći i do dva kilometra udaljeni  jedan od drugog i to je prilika za lakši lov. Lovci u ovom periodu često koriste vabilicu, kako bi ih namamili.

 

Koje je najbolje oružje i municija

Ne postoji neko univerzalno oružje koje se isključivo koristi za lov na srndaće, već sve zavisi od samog lovca i njegovog izbora. Zakonom je određeno da se srndać lovi se lovačkim puškama sa olučenim cijevima za koje je poželjno da imaju optički nišan.  Najmanji propisani kalibar je 5,6x41 mm, sa zrnom najmanje težine 3,5 gr. Izbor kalibra je takođe individualni izbor svakog lovca. Mali kalibri, u dijametru 5,6 mm, preporučuju se vrsnim, iskusnim i sigurnim lovcima. Njih krasi ravna putanja zrna, dovoljno su jaki za odstrjel, ali problem im predstavlja vjetar i to ako zrno naiđe na prepreku. Ukoliko hitac ne bude skroz precizan srndać može ostati samo ranjen, a to je ono što niko ne voli. Potraga za ranjenim srndaćem može trajati satima. U druge kategorije spadaju kalibri 6, 6.8 i 7 milimetara. Dijametri zrna između 6 i 6.8 mm su najpodesniji za odstrjel srndaća.  Lovci savjetuju da se prilikom pucnja koristi oslonac. Ukoliko pucate iz čeke to onda nije problem, a ako je sa livade onda je dobro da koristite štap ili trnožac. Idealan pogodak je u plekću ili malo iznad nje.

 

Optika

Kada ste izabrali pušku i municiju, sada je vrijeme da izaberete i odgovarajuću optiku. Izbor optike je takođe veoma bitan, jer se srndaći uglavnom love sa većih udaljenosti. Odaberite kvalitetan optički nišan sa primjerenom končanicom za lov srndaća. Modeli  kao “dupleh”, “4a”, “balistik plex”, “multi x”, “30-30” i slične su idealno rješenje jer su tanke.  Končanica ne smije na većim daljinama pokrivati tijelo divljači. Minimum prihvatljiva optika je uvećanja 6x i prečnika objektiva 42. Za brdske terene.

 

Nema komentara

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar! Prijavi se

Ostavite komentar o platformi Dodaj oglas