EUR

Zimski lov na divlje svinje za pravi užitak lovaca

Lovci ističu da im je draži zimski lov na divlje svinje, nego u bilo koje drugo godišnje doba. Pročitajte koje su njegove prednosti.

oruzje.net 24 Nov 2023
Zimski lov na divlje svinje za pravi užitak lovaca

Lov na divlje svinje zimi ima brojne prednosti, od ljepote uživanja u prirodi do lakšeg praćenja i pronalaženja plijena.

Lov na svinju zimi ne zahtjeva od lovca da poznaje svaki dio lovišta, kao što je to slučaj u ostalim godišnjim dobima, nego samo treba da obrati pažnju na navike divljači tokom zime.

Dosadašnja iskustva lovaca su pokazala da divlje svinje tokom zime treba tražiti u gustim i neprohodnim šumama, ali i i na južnim stranama planina gdje ne duva jak sjeverni vjetar.

Svi iskusni lovci znaju kako se organizuje lov na divlje svinje zimi i koja su pravila kako bi što prije pronašli divljač.

Kada lovci dođu u šumu i na mjesto gdje se očekuje da bi moglo biti divljih svinja, prvo se gleda da li ima tragova. Naravno, zimi je to uvijek mnogo lakše jer tragovi ostaju u snijegu.

Kada se pronađu tragovi, tada se lovci razdvajaju kako bi što prije pronašli plijen i utvrdili u kom smjeru se on kreće.

Nekoliko lovaca sa psima ostaje na tragu, dok druga grupa polazi uz planinu kako bi se provjerilo da li su svinje ostale u šumi, ili su otišle. Ovde je bitno da se bude veoma oprezno i da druga grupa nikada ne ide po tragovima svinja, kako ne bi došlo do nezgode u lovu.

Kada lovci utvrde da je divljač ostala u šumi, što je veoma lako uvrditi upravo zbog tragova u snijegu, javlja se toki-vokijem i vodiči tada puštaju lovačke pse na trag.

Zimi je „posao“ olakšan i lovačkim psima, jer i oni tada vrlo brzo nađu divljač i lov počinje.

Divlje svinje zimi ne ostaju mnogo u mjestu kada ih psi pronađu, već skoro uvijek pokušavaju da pobjegnu. Izuzetak pravi samo jaki i krupni vepar samac koji, i pored pasa, neće da se pokrene pa biva odstreljen u mjestu.

Podjednake šanse za pucanj na divljač zimi imaju i lovci u zasjedi i lovci vodiči pasa, jer svinje uvijek legnu i okrenu se prema mjestu odakle su došle. Zbog toga postoji velika vjerovatnoća da se vrate po istom tragu odakle su u šumu ušle.

Pošto zimi psi veoma lako pokreću divljač, po lavežu zaključujemo gdje se divljač kreće te joj se lakše može presjeći put i odstreliti. Ako se slučajno dogodi da svinje izađu iz obruča bez mogućnosti za pucanje ili zbog velikog broja divljači u čoporu nije moguć odstrel, onda za lovce nastaju najnezgodniji trenuci u lovu.

To pozdrumijeva čekanje pasa koji po zimskom vrrmenu znaju veoma uporno da gone divljač, pa lovci znaju dugo da ih čekaju da se vrate.

Neki od najupornijih lovaca i najvećih zaljubljenika u lov znaju da odu po tragu u nadi da će psi negdje stići i zaustaviti divlje svinje i tako im pružiti mogućnost za još jedan nazaboravan lovački doživljaj.

Nerijetko se događa da uporni psi "okrenu" divljač i vrate je do lovaca te tako daju svom vlasniku još jednu mogućnost za hitac.

Pripreme za lov zimi

Prije nego što dođe prava zima i padne snijeg, u dijelovima šuma, gdje se očekuje da tokom zime bude dosta divljači, lovci treba da pripreme teren za uspješniji lov.

Oni u tom dijelu postavljaju improvizovane čeke, ali i hranilišta kako bi privukli divljač.

Dosadašnja iskustva su pokazala da se ne treba bojati troškova za čeku i hranilište, jer oni nisu veliki, a mnogo je veća korist kada ulovite nekog kapitalca.

U davna vremena, koristila su se dva načina sprečavanja da divlje svinje pojedu kukuruz za jednu noć. Prvi je poznatiji i češće korišćen. Omanje limeno bure čvrstom sajlom priveže se za obližnje drvo. U njemu se izbuše rupe po cijeloj površini od 10 do 12 mm, a u njega se za oko 1/3 zapremine naspe kukuruz u zrnu.

Još manje količine kukuruza se sipaju prije prvih snjegova, koliko da se svinje nauče da posećuju ovo mjesto. Istovremeno se divljač nauči da treba da se pomuče i gurkanjem bureta iz njega procuri poneko zrno. Onda kada kada dođu snijegovi, izaberete svijetlu noć i dobro utopljeni zasjednete na čeku i čekate plijen.

Kada svinje dođu, nastaje tako bučno podgurkivanje bureta, što će vas probuditi i u slučaju da ste zaspali, onda na vama ostaje samo da nanišanite i imate prezican hitac.

Drugi način postavljanja hrane za svinje je možda još efikasniji. Potrebna je veća plastična kofa sa čvrstim poklopcem, u koju ubacujete osim kukuruza i ostatke od hrane. Tu možete staviti sve jestivo što nađete, a što svinjama zanosno miriše. Kofa se zatim postavlja na visini od oko 80 cm.

Miris i hrana kaplju kroz izbušene rupe i to privlače gladne svinje, koje se propinju i gurkaju njuškom čvrsto privezanu kofu. Ponešto i ispadne kroz rupe prečnika 15-tak milimetara, po dnu i donjoj trećini zida kofe, ali ispadne dovoljno, da se svinje tu dugo zamajavaju, što lovcima daje dovoljno vremena da se pripreme za pucanj.

Odjeća za lovce

U lovu na divlje svinje zimi važan faktor za lovce je svakako odjeća i obuća.

Pošto se lovi često na temperaturama koje su debelo ispod nule važno je da izaberete toplo i vodootpornu odjeću, a poželjno je da ima što više džepova.

Kada je riječ o izboru obuće, preporučuje se da to budu čizme i da one budu što kvalitetnije i toplije. Kao što naš narod kaže, sva hladnoća kreće od nogu.

Nema komentara

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar! Prijavi se

Ostavite komentar o platformi Dodaj oglas