EUR

Čeke garantuju bolji ulov i precizniji hitac

Lov sa čeke ima brojne prednosti, a njegova glavna karakteristika je što lovac ima više vremena za precizniji hitac.

oruzje.net 15 Nov 2023
Čeke garantuju bolji ulov i precizniji hitac

Na većini lovišta se mogu pronaći lovačke čeke, a koje lovcima mogu poslužiti i za skrovište, ali svaki lovac zna zbog čega se prave čeke.

Osnovna namjena zbog koje se prave čeka jeste da bi lovci imali bolji pregled terena i bili manje primjetni dok čekaju divljač da naiđe.

Glavna svrha lovačkih čeka je omogućiti lovcima da posmatraju divljač na udaljenosti, često iz skrovišta ili prikrivenog položaja. Lovci prilikom osmatranja sa čeke obično koriste optičke uređaje poput dvogleda, kako bi im olakšali posmatranje i ciljanje.

Takođe velika prednost čeka je što se lovci nalaze i po nekoliko metara iznad zemlje, pa životinje ne mogu osjetiti njihov miris, što im daje više vremena da se pripreme za precizan hitac. Prednost je i to što većina divljači ne može dići toliko glavu da bi primijetili lovca na čeki.

Lovci se na čeke odlučuju najčešće prilikom lova na različite vrste divljači, a prvenstveno kada se love divlje svinje, jeleni, kao i razne vrste pernate divljači.

Ne postoji neko tačno pravilo gdje se one postavljaju, to najčešće zavisi od izgleda lovišta, ali i o planovima lovaca.  Mogu se nalaziti uz vodene tokove, na rubovima šuma, na pašnjacima ili na drugim mjestima gdje je vjerojatno da će divljač prolaziti.

Kada se radi o izradi čeka, postoje dvije vrste. To su privremene ili trajne. Na koju od ove dvije vrste će se lovci odlučiti zavisi od pravila lovišta, ali i količine divljači koja se nalaze u njemu.

Čeke mogu biti izgrađene od različitih materijala, ali se najčešće prave od drveta. Ono što je najbitnije kada se one prave da su stabilne i čvrste, kako bi osigurale sigurnost lovaca.

Važno je da čeke budu visoke.

Postoji nekoliko razloga zašto treba praviti i koristiti visoke čeke. Prije svega, olakšano je osmatranje divljači

Samim tim, što je lovac na višoj poziciji, to je manja vjerovatnoća da će biti uočen od strane divljači. Ukoliko su stranice čeke zatvorene, lovac bez bojazni može praviti lagane pokrete.

Važna stvar je i to što su zvukovi prigušeni, a mirisi gotovo da ne dopiru do divljači. Na taj način plašljiva srneća divljač vas neće osjetiti prije nego što je ugledate.

Možda i najvažnija stvar kada je riječ o čeki, jeste bezbjednost. Lovac na čeki je u fiksnoj poziciji, tako da ostali lovci znaju njegovu tačnu lokaciju, što omogućava odrađivanje zone bezbjednog gađanja.

Dodatno, gađanje se vrši pod oštrim uglom, pa zrno uvijek završava u zemlji, a uticaj kosog hica je praktično zanemarljiv.

 

Prednosti lova sa čeke su:

  • Veća preglednost terena
  • Ranije primjećivanje divljači
  • Manja mogućnost ranjavanja drugog lovca
  • Sigurnija pozadina zato što se puca prema zemlji
  • Divljač teže primjećuje lovca

 

Mane lova sa čeke:

  • Teško je premještati prenosive čeke
  • Malo prostora za kretanje
  • Mogućnost pada
  • Slaba zaštita od zime i vjetra

Nema komentara

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar! Prijavi se

Ostavite komentar o platformi Dodaj oglas