EUR

Dum Dum - Darko Božić intervju

Darko Božić za Oružje.net: U lovu bezbjednost mora biti na prvom mjestu.

Oružje.net 05 Apr 2023
Dum Dum - Darko Božić intervju

Ko u regionu proizvodi najbolje lovačko oružje, ali i koliko je bitno nabaviti odgovarajuću municiju, za naš portal ispričao je urednik Youtube kanala „Dum dum“ Darko Božić. Za „Oružje net“ pojasnio je kako je došao do ideje da pokrene ovaj poznati youtube kanal, kao i to da li građani trebaju posjedovati oružje za samoodbranu.

 

ORUŽJE.NET: Imate veoma specifičan Youtube kanal koji se bavi analizom oružja, te promovisanjem streljačkog sporta i lova. Kako ste došli na ideju da pokrenete ovaj kanal?
BOŽIĆ: Radio sam na lokalnoj televiziji pet godina tako da imam iskustva ispred kamera, a u oružju sam od malih nogu tako da je jednostavno ideja došla sama od sebe. Nekako je bilo logično da spojim kameru i pucanje.


ORUŽJE.NET: Da li je za to zahvalna vaša ljubav prema oružju i lovu?
BOŽIĆ: Da, naravno. Najveći krivac za moju ljubav prema oružju je moj kum koji je za vreme SFRJ bio višestruki prvak Jugoslavije u disciplini “Vojnička puška 300 metara”.


ORUŽJE.NET: Vaš kanal na Youtube prati skoro 400.000 ljudi. Da li ste očekivali da će kanal biti ovako popularan i koja je formula za vaš uspjeh?
BOŽIĆ: Iskren da budem nisam. Bio bih zadovoljan sa 1.000 pratilaca u prvoj godini postojanja, a umesto 1.000 bilo je 100.000. Formula je jednostavna, uživam u tome što radim i nema foliranja. Ljudi to vide i nastavljaju da gledaju. Ne može to na silu...


ORUŽJE.NET Kako posjetioci reaguje na vaše emisije, te da li su oni imali zahtjeve za neke posebne emisije?
BOŽIĆ: U 99 odsto komentara su pozitivne reakcije, ali volim da pročitam i negativne jer iz njih znam šta da promenim. Imaju gledaoci zahteva non stop, ali jednostavno oružje je specifična materija tako da ja ne mogu uvek da biram šta ću snimati.


ORUŽJE.NET Koja je vama omiljena vaša epizoda?
BOŽIĆ: Uh, teško pitanje... Zaista veoma teško. Kao kada pitate roditelja koje dete više voli....


ORUŽJE.NET Na vašem kanalu se često mogu naći epizode u kojima analizirate lovačku opremu i oružje. Pa da li se na našem prostoru može naći kvalitetno oružje za lov?
BOŽIĆ: Može, što nije bio slučaj do pre 15-ak godina. Vidimo da se na tržištu regiona stalno pojavljuju nove marke i modeli oružja. Još uvek smo svetlosnim godinama daleko od evropskog tržišta ali vidi se pomak napred.


ORUŽJE.NET: Na prostoru bivše Jugoslavije postoji nekoliko fabrika koje se bave proizvodnjom oružja. Koja od njih je najbolja i koje su njihove prednosti?
BOŽIĆ: Mogu slobodno da kažem da Hrvatski HS i Slovenački Arex imaju odlično oružje. Srpska Zastava je najveća fabrika, ali nisu imali novi proizvod već 35 godina dok Slovenci i Hrvati uvek izbacuju nove modele oružja na tržište. Treba obratiti pažnju i na TRB iz Bratunca koji idu veoma brzo napred.


ORUŽJE.NET: Pošto ste poznavalac oružja, šta bi preporučili onima koji tek kreću u lov, a koja je vaša preporuka za iskusne lovce?
BOŽIĆ: Preporuka svima koji se bave lovom dugo godina i koji tek počinju je BEZBEDNOST NA PRVOM MESTU. Rukujte oružjem bezbedno, a sve ostalo je manje bitno.


ORUŽJE.NET Osim oružja, koliko je bitna municija kada se ide u lov?
BOŽIĆ: Slobodno mogu reći da je izbor municije važniji od izbora oružja. Svaki lovački karabin će biti precizan da pogodi divljač, ali od kvaliteta municije zavisi koliko će taj pogodak biti efikasan.


ORUŽJE.NET: Kada je riječ o nabavci i držanju oružja, nedavno ste pokrenuli zanimljivu debatu o tome da se prilagode zakoni da građani mogu lakše nabaviti oružje koje bi im služilo za zaštitu. Da li smatrate ovo još uvijek dobrom idejom?
BOŽIĆ: Da svakako. U kojoj god državi je narod naoružan odnosno gde je liberlno nošenje oružja, nema kriminaliteta. Uzmimo za primer Češku gde ima 385.000 dozvola za nošenje oružja, a za Češkom ne zaostaje ni Austrija. Naravno da ne govorimo o Švajcarskoj gde posle završetka vojnog roka (koji je obavezan) civili nose automatsku pušku kući.


ORUŽJE.NET: Kako je reagovala javnost i zajednica na ovaj prijedlog?
BOŽIĆ: Reakcije su bile 100% pozitivne, e sada čekamo odgovor države...

Nema komentara

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar! Prijavi se

Ostavite komentar o platformi Dodaj oglas