EUR

Evo kako da kupite oružje u inostranstvu i uvezete

Potrudili smo se da vam u sledećem tekstu objasnimo proceduru oko toga šta vam je sve potrebno od dokumenata kako bi nabavili i uvezli oružje iz inostranstva.

Oružje.net 03 Maj 2023
Evo kako da kupite oružje u inostranstvu i uvezete

Pronašli ste lovačku pušku ili neko drugo oružje koje vam se sviđa u inostranstvu, ali ne znate kakva je procedura da ga uvezete? Ne brinite, u sledećem tekstu smo vam istražili kako da uvezete oružje iz druge zemlje i da ga registrujete na sebe.

Procedura uvoza oružja iz inostranstva skoro je ista u svim zemljama u okruženju, pa smo razgovarali sa stručnjacima šta vam je potrebno od papira i dozvola da to završite u što kraćem roku.

Kao i uvijek, potrebna su vam brojna odobrenja i dokumenta da bi došlo do željenog komada oružja.

Kreninom redom, nakon što ste odabrali pušku i kontaktirali prodavca prvo što vam treba jeste dozvola za nabavku oružja.

Da bi izvadili pomenutu dozvolu potrebna vam je prvo Zahtjev za izdavanje odobrenja za nabavku oružja, potom fotokopija lične karte i uvjerenje da se protiv podnosioca zahtjeva ne vodi krivični postupak. Zatim i Uvjerenje da protiv podnosioca nije pokrenut prekršajni postupak, kao i uvjerenje ovlaštene organizacije da je obučen za rukovanje vatrenim oružjem.

Potrebno je i uvjerenje ovlaštene zdravstvene ustanove o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja koje važi šest mjeseci od dana izdavanja i dokaz o uplaćenoj taksi, u BiH ona košta 30 KM. Kada je riječ o nabavci lovačkog oružja pored navedenih dokumenata potrebno je priložiti i  Uvjerenje o položenom lovačkom ispitu i Uvjerenje o članstvu u lovačkom udruženju

Nakon što nabavite dozvolu za nabavku oružja, potrebno je da ju prevedete na jezik zemlje odakle kupujete oružje. Prevod mora da uradi ovlašteni sudski prevodilac.

Zatim vam treba profaktura iz prodavnice odakle kupujete oružje, a potom da tu profakturu prevedete na ovlašteni jezik vaše zemlje.

Kada prikupiti svu potrebnu dokumentaciju, a koju smo naveli, potrebno je da ih predati u nadležno ministarstvo i zatražite dozvolu za uvoz oružje. 

U Srbiji je za to zaduženo Ministarstvo turizma i telekomunikacija, a u BiH je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Zadnji korak koji vam ostaje kada dobijete dozvolu, jeste da je prevedete na jezik zemlje iz koje uvozite oružje od strane sudskog tumača.

Sa ovim smo završili sve oko dokumenata za dozvola, a sada kreće proces uvoza oružja.

Kada dobijete sve papire, onda prodavcu šaljete fotokopiju dozvole na nabavku oružja i dozvolu za uvoz oružja. Takođe, obe potvrde moraju biti prevedene na jezik zemlje odakle naručujete oružje.

To sve treba da se prikači uz paket koji šalje prodavac.

 U računu koji izda prodavac, on bi trebao obavezno da navede i visinu poreza, kako bi ste vratili PDV jer je zabranjeno dvostruko oporezivanje.

Kada paket sa oružjem stigne na carinu, pozvaće vas da priložite sledeću dokumentaciju : Dozvolu za uvoz, Nabavnu dozvolu i potvrdu da je roba plaćena. Ukoliko uvozite dio oružja trebaće vam i oružni list.

Potom sve papire koje ste dobili od carine nosite u policijsku stanicu, a koja vam je najbliža mjestu stanovanja i registrujete oružje.

Kada sve to završite, ostaje vam da uživate u vašem novom oružju.

2 komentara

  • Slob
    Slob
    10 May 2023 u 04:13

    Ovo je odlicna vest! Ako mozete, dopunite tekst sa objasnjenjem uvoza i kupovine oruzja od fizickog lica iz inostranstva.

    1
  • Zelimir Dakovic
    Zelimir Dakovic
    18 Jan 2024 u 09:47

    I mene zanima uvoz lovacke puske iz Njemacke u BiH kupovina ili poklon od privatnog lica.

    1

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar! Prijavi se

Ostavite komentar o platformi Dodaj oglas