EUR

Egzotika sa Bosfora, Sačmarice "Pardus" ćete obožavati

Postoji veliki broj proizvođača oružja u svijetu, ali posebno mjestu među njima zauzima kompanija "Pardus group". Ova kompanija je poznata po proizvodnji veoma kvalitetnih sačmarica, bokarica, ali i vazdušnih pušaka.

oružje.net 17 Maj 2023
Egzotika sa Bosfora, Sačmarice "Pardus" ćete obožavati

U moru firmi koje se bave proizvodnjom oružja, posebno mjesto zauzima „Pardus group“, čije oružje je preopoznatljivo kako po izgledu, tako i po kvalitetu. 

U njihovoj raznovrsnoj punudi se mogu pronaći sačmarice, dvocevne položare i bokerice, poluautomati, pumparici, polužne repetirke - lever action sačmarice i taktičke pumparice.

Osim toga, tu je i veoma bogata ponuda vazdušnih pušaka.

Pardus group

Pardus je nezavisna i privatna kompanija locirana i osnovana u Istanbulu-Turska, još 2007. godine. Od svog nastanka na tržište su donijeli širok asortiman proizvoda za lov, streljaštvo, odbranu i policiju, te su zbog kvaliteta proizvoda stekli su zavidnu reputaciju.

Ističu da je njihova misija da ponude kvalitetne proivzode, a uz specifične karakteristke koje traže klijente.

- Kako smo pomogali našim klijentima da ispune svoje željene proizvode, uveliko smo proširili našu ponudu sačmarica i vazdušnih puška – poručili su iz Pardus groupa.

Pored postojećih  proizvoda na tržištu, Pardus je počeo da kreira jedinstvene sisteme i prvi rezultat je bio LAKS sistem poluga djelovanja, koji nosi intelektualna prava i koji je najkraći ciklus poluge na svijetu.

Oružje

U ponudi „Pardus gropu“ se posebno ističe sačmarica „Pardus lax“.

Sačmarica Lax 12 Pardus je potpuno izvorna - turska. Cijev, potcjevni tubularni magacin sanduk i, djelimično, zatvarač izgledaju istovjetno kao i kod svakog sačmenog poluautomata ili pumparice. Međutim, iza štitnika obarača je poluga elipsastog oblika, koja jednostavnim i pouzdanim kinematskim mehanizmom komanduje zatvaračem.

Povlačenjem poluge na dole, zatvarač ide nazad i izbacuje ispaljenu čahuru. Iz tubularnog magacina se na kašiku-donosač uvodi novi metak, koji zatvarač pri vraćanju poluge u gornji položaj ubacuje u cijev. Sistem je jednostavan i daleko pouzdaniji od stare Vinčesterke M1887 i rimejka Vinčestera 1911.

U ponudi se nalazi čak šest podmodela, s dužinama cijevi: 55, 61, 66 i 71 cm. Kapacitet magacina je uvijek pet magnum metaka, a masa se kreće od 2,8 do 3,1 kilogram. Cijev može imati fiksni ili set izmjenjivih unutrašnjih čokova, a mogu se dobiti i extended produženi čokovi.

Pored kundaka od orahovine, po kojoj su Turci poznati, postoje i oni od crnog ili kamuflažno finiširanog polimera.

Poluatomati

Pardus group je uradila poluautomate na pozajmicu gasova s prednjom povratnom oprugom, isti sistem sa oprugom u kundaku (Beretin sistem) i inercioni sistem s rotacionim čelom zatvarača.

Čak posjeduju i potpuno nezavisnu konstrukciju gasnog poluautomata specijalno razvijenog oko malenog 36/65 metka.

Ova tanka puška nosi naziv „Pardus 36“, teži od 2,5 do 2,7 kilograma i ima četiri dužine cijevi - 61, 66, 71 i76 cm.

Tubularni magacin prima četiri metka, čok je fiksni, a na cijevi je ugrađena visoka ventilirajuća nišanska šina.

Ovo je savršeno oružje za oni koji tek krežu lov, ali i za žene lovce.

Pod nazivom „Pardus S series“  krije se gasni poluautomat s oprugom smještenom naprijed - oko tubularnog magacina.

Radi se u kalibrima 12/76 i 20/76, uz cijevi duge 61, 66, 71 i 76 cm. Ovo su lagani poluautomati s masom od 2,8 do 3,1 kg i magacinima koji, zavisno od podmodela, primaju od četiri do sedam metaka.

Opcije kundaka su orah, crni ili kamo polimer, ali i kamo karbonski kundak. Čak postoji Muddy Girl ružičasti kamuflažni kundak, za pripadnice ljepšeg pola.

Kinetički zatvarač s rotirajućim čelom nosi model Pardus FIX. Izrađuje se samo u 12/76 kalibru i, takođe, ima šest podmodela.

Sa cijevi dugom 61 centimetar posjeduje kvalitetne mehaničke podesive nišane (walnutslug) i namijenjen je za lov visoke divljači.

Kapacitet je standardno 4+1 metak, mada postoji i produženi magacin u koji staje sedam metaka. Vitkih linija i lepog finiša, ta puška ne zaostaje za italijanskim inercionim poluautomatima, barem u estetskom smislu.

Pardus L i Pardus SD

Pod imenom "Pardus L series" se nudi šest podmodela poluautomatskih sačmarica s pozajmicom gasova, koji imaju povratnu glavnu oprugu smještenu u šupljini kundaka.

U svijetu se gasni poluautomati još uvijek veoma traženi, jer su znatno udobniji za pucanje i pored nešto većeg prljanja mehanizma pri radu.

Bogatoj ponudi poluautomatskih sačmarica namijenjenih lovu treba dodati taktičko-sportsku (IPSC) pušku, koja ima odvojivi okvir za prihvat pet metaka kalibra 12/76.

Ova puška nosi naziv "Pardus SD" i ima izgled "AR-15" Nato puške. Cijelom gornjom polovinom oružja se proteže Pikatini šina, na koju se može montirati AR-15 rampa sa zadnjim nišanom, ali i mnoštvo druge opreme. Cijevi su duge 47 i 51 cm i obavezno izmjenjivih čokova.

Težina od 3,6 kg je srazmjerna taktičkoj upotrebi ove poluautomatske sačmarice.

Ova puška predstavlja moćno oružje kod koga se brzo mijenjaju okviri. Odličnu ponudu oružje iz "Pardus group" možete pronaći u radnji "Damjanović-promex" i na njihovom profilu na sajtu oružje.net.

Nema komentara

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar! Prijavi se

Ostavite komentar o platformi Dodaj oglas