EUR

Korištenje savremenih tehnologija prilikom lova

Savremena tehnologije olakšavaju život svima, pa tako i lovcima. Sa GPS uređajima i termalnim kamerama, lakše ćete doći do plijena.

oružje.net 20 Jun 2023
Korištenje savremenih tehnologija prilikom lova

Napredak savremenih tehnologija olakšao je život svima, a sa tim učinio i da neke stvari brže i bolje radimo.

Tako je i sa lovom, koliko god neki lovci voljeli staromodne načine lova, napredak novih tehnologija nam je donio to da lakše pronalazimo divljač, da lakše treniramo svoje ljubimce, ali i da nam olakša našu omiljenu aktivnost, a to je lov.

Postoje brojni uređaji koji se poslednjih godina primjenjuju u lovu, a mi ćemo se u ovom tekstu baviti prednostima i načinom korištenja GPS uređaja i termalnih kamera.

GPS uređaji

Ukoliko posjetite neku od radnji koja se bave prodajom lovačke opreme radnici će vam objasniti da ćete ako kupite GPS uređaj mnogo brže istrenirati svog psa, da ćete uvijek znati gdje se on nalazi i da ćete imati bolji život sa vašim partnerom u lovu.

GPS uređaji za praćenje pasa su moćni i revolucionarni uređaji koji će lovcima značajno pomoći sa psima na terenu. Uz pomoć njih u svakom trenutku ćete znati tačnu lokaciju vašeg psa.

Zbog svoje preciznosti, praćenja u realnom vremenu, oni su postali skoro nezamjenjiv alat za moderne lovce.

Uz pomoć ovih uređaja uvijek ćete znati gdje se vaš ljubimac trenutno nalazi, što je posebno korisno ako lovite u prostranim terenima ili u gustoj šumi pa psa možete lako izgubiti iz vida.

Možda je jedna od najvećih prednosti GPS uređaja njena korist prilikom potrage za ranjenim životinjama. Ukoliko ranite divljač i vas lovački pas je uspješno prati i pronađe, pomoću GPS ćete znati tačnu lokaciju gdje je divljač. To će vam uštediti dosta vremana u pronalasku svoje mete, ali i smanjiti strah da će pobjeći i da je nećete pronaći.

Takođe ovi uređaji su veoma bitni ukoliko imate strah da bi se lovački pas mogao izgubiti, ili odlutati na nepoznatom terenu. GPS uređaj vam omogućava da na mapi postaviti granice u krugu kojih se može kretati vaš ljubimac, kao neku vrstu virtuelne granice.

Čim pas napusti dozvoljene granice lovcu će stići upozorenje, pa će odmah moći da ga vrati u dozvoljeni prostor.

Ovi uređaju su se pokazali kao veoma zahvalni prilikom obuke i procjene učinka lovačkih pasa.

Ukoliko analizirate podatke koje skupi vaš GPS uređaj, možete steći uvid u ponašanje svojih pasa, njihove obrasce kretanje i efikasnost lova. Na osnovu tih podataka možete dalje prilagođavati treninge za vaše lovačke pse.

Takođe, savjetuje se da se ovi uređaji koriste odgovorno i prema propisima.

Termalne kamere

Prilikom lova u sumraku, ili u lošim vremenskim uslovima teško je otkriti plijen bez pomoćnih sredstava, a tu na scenu stupaju termalne kamere.

Uz pomoć termalnih kamera će vam biti značajno olakšano da uočite plijen, zbog čega se ona sve češće nalazi u opremi svih lovaca.

Kada se odlučite za kupovinu termalnih kamera bitno je da posvetite pažnju da uzmete kvalitetnu opremu, jer se ona koristi u šumi i u  nepristupačnim predjelima, pa se lako može ošteti.

Termalne kamre rade na taj način što toplinski snimci reaguju na toplinu tijela koja se zatim emituje u obliku infracrvenog zračenja.

Ta zračenja naravno da nisu vidljiva ljudskom oku, ali zahvaljujući termalnim kamerama dobijamo siluetu živog bića.

Zahvaljujući termalnim kamerama, moći ćete u lošim vremenskim uslovima da na velikoj udaljenosti vidite mete, kao i to da li se one kreću.

Za razliku od uređaja za noćni vid, ukoliko koristite termalne kamere nećete ostati zaslijepljeni ako se iznenada pojavi svjetlo.

Kada birate termalnu kameru trebate obratiti pažnju na broj piksela, jer od toga zavisi jasnoća i kvalitet slike. U zavisnosti od modela, postoje termalne kamere na kojima možete kalibrirati senzore na automatski, poluatomatski i ručni način rada.

Takođe, obratite pažnju i na zum, jer od njega zavisi sa koje udaljenosti možete posmatrati vaš budući plijen. Za pojedine lovce je bitno i da li se ona može montirati na pušku, pa zbog toga kada se odlučite da kupite, obratite pažnju na sve ove detalje.

 

Nema komentara

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar! Prijavi se

Ostavite komentar o platformi Dodaj oglas