EUR

Lov na medvjeda u balkanskim šumama

U ovom tekstu možete pročitati kada su u regionu sezone lova na medvjede, u kojim regijama ga ima najviše, ali i koje puške su se pokazale kao najbolje. Takođe, tu su i savjeti kako da se ponašate ako dođe do slučajnog susreta sa medvjedom.

oružje.net 24 Maj 2023
Lov na medvjeda u balkanskim šumama

Lov na medvjede nije namijenjen za početnike, on zahtjeva veliku profesionalnost i disciplinu lovaca.

Kako kažu iskusni lovci, lov na medvjeda može trajati veoma dugo i zahtjeva veliko stpljenje.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, mrki medvjed se lovi u periodu od 1. oktobra do 15. maja. Za lov na medvjede specifično je da se on lovi sa visoke i zatvorene čeke.

Medvjedi u BiH naseljavaju brdski i planinski pojas, a koji je uglavnom pokriven šumom, te bogat raznolikom hranom iz biljnog i životinjskog porijekla.

Takođe, za medvjede je jako bitan i prostor, odnosno njegova mogućnost kretanja u svim pravcima, ali i da su mjesta bogata vodom.

U Hrvastkoj lov na medvjeda je podložan promjenama. Sve zavisi od utvrđeno brojnog stanja medvjeda i prirasta, pa se tako donosi odluka o lovu. Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 1.000 medvjeda, a koji su rasprostranjeni na više od 10.000 kvadratnih kilometara.

U Srbiji medvjeda najviše ima na Tari, ili je možda najviše istraživanja na medvjede upravo rađeno na ovoj lokaciji. Sve populacije medvjeda u Srbiji su granične i oni često odlaze u komšiluk.

Medvjed je strogo zaštićena vrsta, što znači da nema lova na medvjeda, ali su lovci itekako zainteresovani za njegovu zaštitu.

Najveći mesožder

Kada je riječ o kompletnom Balkanu, treba istaći da je on najveći mesožder u ovoj regiji.

Odrasle ženke imaju prosječno 100 kg, mužjaci 150 kilograma, ali pojedina grla mogu dosjeći u dobroj godini i do 300 kg. Tijelo mu je pokriveno gustom poddlakom i dugom dlakom.

Ljetna je poddlaka dosta rjeđa od zimske. Boja dlake pretežno je smeđa, na hrptu tamnija, pa i crna. Vršci dugih dlaka mogu biti na krajevima pomalo rascijepljeni i svjetlije boje.

Širina prednje medvjeđe šape uvijek nam pokazuje starost i trofejnu vrijednost medvjeda.

Ako trag medvjeda prelazi 14 centimetara u širinu, smatra se da se radi o vrlo jakom i zrelom medvjedu. Izmjerene su širine traga i do 18 cm. Medvjed je svejed – mesojed, ali i biljojed.

Oko 95 odsto svojih hranidbenih zahtjeva zadovoljava biljnom hranom. Zimu provede spavajući u brlogu, a da ništa ne jede i ne pije. Prije samog brloženja prestaje se hraniti kako bi mu se očistila crijeva.

Parenje medvjeda počinje krajem maja i traje do polovine jula.

Lov

Odstrel medvjeda zahtjeva mnogo sati posmatranja sa visoke i zatvorene čeke, donošenje hrane i obilježavanje tragova.

Priprema odstrela smeđeg medvjeda nekada traje i do dva mjeseca svakodnevnog obilaženja lovišta (hranilišta).

Čeke za medvjeda moraju biti dobro zvučno i toplinski izolovane, jer lov na medvjeda iziskuje čekanje, ponekad i cijelu noć. Lovac mora biti dobro pripremljen, s odjećom i obućom za lov na medvjeda u planini jer nije neuobičajeno u zimskom periodu da se temperatura u planini spusti i do 25 stepeni ispod nule.

Medvjed se lovi puškom risanicom najmanje kinetičke energije 3500 J i promjera zrna od najmanje 7 mm. Prema dosadašnjim iskustvima najboljim se pokazao kalibar 300 win.mag te 375 H&H.

Medvjed se lovi za vrijeme mjesečine uz pratnju stručnog profesionalnog pratitelja.

U slučaju ranjavanja medvjeda organizuje potragu za ranjenom životinjom s obučenim licenciranim psom i timom ljudi.

U većini zemalja u okruženju postoje agencije koje za novac organizju lov na medvjeda.

Koje situacije bi mogle dovesti do napada?

Medvjedi napadaju samo u samoobrani kada ih čovjek iznenadi ili izazove. Najčešće situacije koje izazivaju takvo ponašanje su:

• iznenadni bliski susret sa ženkom s mladima

• prilaženje povrijeđenom medvjedu

• iznenadni bliski susret s medvjedom koji nemaju kuda odstupiti

• pas koji nije na povodcu izazove medvjeda i zatim traži zaštitu vlasnika

• prilazak medvjedu koji jede

• dolazak u bliski kontakt s medvjedom koji se ne boji ljudi (medvjed naviknut na ljude, problematični medvjed).

 

Nema komentara

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar! Prijavi se

Ostavite komentar o platformi Dodaj oglas