EUR

Lovački noževi kao obavezna oprema svakog lovca

Kažu da nema dobrog lovca bez dobrog noža. Današnje tržište je preplavljeno raznim modelima i proizvođačima lovačkih noževa, pa zbog toga nije lako odabrati pravi nož za vas. U ovom tekstu smo vam donijeli pregled nekih od najpopularnijih noževa.

oružje.net 01 Jun 2023
Lovački noževi kao obavezna oprema svakog lovca

Svaki lovac kada pomisli na nož, u glavi zamisli sliku blještavog sječiva od plemenitog čelika, a koji posjeduje savršenu oštricu.

Lovci, ribari, planinari, ali i svi i oni koje vole boraviti u prirodu znaju kakav je dobar osjećaj kada imate kvaliltetan nož kod sebe.

Pouzdano sječivo svakom u prirodi daje osjećaj sigurnosti. Bitno je da kada idemo u lov da u džepu imamo nož sa kvalitetnom oštricom, koji će mu biti najbolji prijatelj.

Danas se lovački noževi  mogu pronaći različitog dizajna i materijala.

Prilikom odobira lovčakog noža, bitno je da prvo odlučite za šta vam treba nož, a da onda istražujete karaktereistike.

Kvalitetan lovački nož uštedjet će vam vrijeme, uveliko olakšati razne poslove, pa čak i zaštititi vaš zglob od povreda.

Oštrina i zadržavanje rubova ovdje su neke od najvažnijih karakteristika. Dobar lovački nož prije svega mora biti oštar kao žilet i dovoljno lagan da vam ne zamara ruke u procesu.

Drška noža mora biti otporna na klizanje, ali da vam obezbjedi odličan zahvat i ne smije da klizi ruka ako je vlažna.

Osim kvaliteta noža, veoma je bitno i to kako ga održavati.

U nastavku teksta ćemo vam predstavti neke od najpoznatijih i najboljih lovačkih noževa.

BUCK 192 BRS VANGUARD LOVAČKI NOŽ

Ovaj model dolazi s tvornički oštrim rubom. Oštrica dugo zadržava oštrinu zahvaljujući jedinstvenoj toplinskoj obradi.

Namijenjen je prvenstveno za ribolovce i lovce. Oštrica je izrađena od čelika s visokim udjelom ugljika, što pridonosi njezinoj izdržljivosti – ne lomi se pri udaru ili padu.

Blago zakrivljena ručka izrađena je od drveta za sigurno držanje.

LOVAČKI NOŽ MARTTIINI LAPP 230

Ovaj lovački nož dugačak je nešto više od 22 cm. Njegova oštrica izrađena je od čvrstog nehrđajućeg čelika. Veoma su uočljive urezane gravure na njegovoj oštrici. Drška je napravljane od kovrčave breze. Navlaka je izrađena od prave kože i takođe je ukrašena gravurama. To je jedan od najsvestranijih noževa – njime se mogu rezati lešine vrlo velikih životinja, pogodan je za vađenje utrobe ribi, a može i obavljati brojne kućanske poslove.

LOVAČKI NOŽ GRAND WAY

Prekrasan nož sa fiksnom oštricom. Fiksna oštrica pruža vrhunsku kontrolu i veći pritisak prilikom rezanja. Oštrica i drška izrađeni su od jednog komada čelika. Oštrica dugo zadržava oštrinu i glatko je polirana. Drška je ukrašena oblogom od tretiranog drva, koja je otporna na štetočine i vodu.

HELLE

Radi o Norveškoj firmi koja je u kratkom vremenu osvojila skoro 80 odsto tržišta u toj zemlji, a zatim se njihova popularnost proširili na cijeli svijet.

Njezini proizvodi nisu imali nikakve posebne osobine - u početku se sve što je proizvedeno moglo pomiješati s finskim i švedskim noževima koji su imali iste skandinavske osobine. Međutim, nakon dugog vremenskog razdoblja, Helle je uspjela doći do jedine ispravne odluke, koja je poslala običaje i ideje o Nordsu u pravom smjeru.

Ne nastojeći nastojati izmišljati nešto izvanredno, marka je počela posebno naglašavati ozbiljnost skandinavskih obilježja, koristeći, primjerice, jelenske rogove kao materijal za dršku,  a oštili su dali „zlom“ oblik.

BENCHMADE

Nagrađivani proizvođač sklopivih noževa, koji su uspjeli zaraditi slavu najpouzdanijih za zanemarivo malo (prema standardima tržišta) vremena u segmentu. Osnovano 1988. godine, ovo proizvodno preduzeće u jednom je trenutku steklo globalnu popularnost, pri čemu su značajnu ulogu imale visoka kvaliteta korištenih materijala i fundamentalno novi mehanizmi za fiksiranje oštrica.

U početku, pod brendom Benchmade, objavljeni su samo leptir-noževi (čija se vrijednost u potpunosti odražava u logotipu), ali tržišni trendovi izazvali su mladog proizvođača da počne proizvoditi sklopive modele. Rezultat ove odluke bio je nastup u svijetu takvih poznatih noževa kao što su GRIPTILIAN i PARDUE AXIS SPEAR POINT FOLDER, koji se uspješno koriste u području lova.

Oba modela su prilično skupa, ali u potpunosti plaćaju za vrijeme provedeno na usluzi.

SPYDERCO

Spyderco je eminentni američki proizvođač koji je ušao u rejting zbog čisto originalnog pristupa oblikovanju noža. Njihove proizvode jednostavno je nemoguće pomiještati sa bilo kojim drugim proizvođačem.

Što se tiče mišljenja potrošača, Spyderco ostavlja samo pozitivne emocije, prvenstveno povezane s ispravnim omjerom visoke kvalitete i niskih cijena. Vole ih uzimati posebno za lov, što se objašnjava visokom razinom udobnosti tokom korištenja, kao i veličanstvenim izgledom.

Nema komentara

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar! Prijavi se

Ostavite komentar o platformi Dodaj oglas