EUR

Moćne haubice i novi tenkovi na sajmu naoružanja (FOTO)

U Beogradu je do 25. do 28. septembra održan tradicionalni 11. Međunarodni sajam naoružanja "Partner 2023". Na sajmu se mogli vidjeti brojni noviteti u vojnoj industriji Srbije, ali i svijeta. Svoje mjesto našli su i izlagači iz BiH.

oruzje.net 27 Sep 2023
Moćne haubice i novi tenkovi na sajmu naoružanja (FOTO)

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme PARTNER 2023, koji je zatvoren u četvrtak u Beogradu, predstavio je široj javnosti 27 novih vojnih sistema, a koji su oduševili sve posjetioce.

Na sajmu je predstavljen novi adut srpske namjenske industrije – samohodna haubica Nora B-52 NG "perun", kalibra 155 milimetara, sa dometom koji može biti i više od 50 kilometara.

U pitanju je artiljerijski sistem nove generacije koji je prvi put pred očima javnosti, a od kojeg se očekuje da će dodatno unaprijediti sposobnosti Vojske Srbije i da će biti u narednom periodu jedan od bitnih aduta na stranom tržištu.

Od "peruna" u srpskoj vojsci očekuju da će dodatno unaprijediti sposobnosti armije, ali i da će biti i veoma primamljiv za strana tržišta. Potpuno je automatizovan, a može da ispali četiri granate u minutu. Punjenje je potpuno automatsko, ali postoji mogućnost i ručnog punjenja. Posjeduje čak 30 setova municije za oruđe u automatskom punjaču plus 6 na vozilu.

Osim "peruna", veliku pažnju privukli su i dronovi, protivdronovski sistemi, ali i najmoćnije srpsko borbeno vozilo "lazanski", kao i čuveni "despot" iz Republike Srpske.

"Lazanski" na sebi ima automatski top kalibra 57 milimetara, kao i mitraljez kalibra 7,62 milimetra. Kada se uzme u obzir činjenica da može da ispali 60 metaka u minutu može se zaključiti da se radi o jednom od najboljih borbenih vozila na svjetskom tržištu. Osim "lazanskog", prikazani su i borbena vozila "miloš 1", "miloš 2", "lazar 3", ali i čuveno bezposadno vozilo "mali miloš".

Ove godine naoružanje i vojnu opremu prikazalo je 154 domaćih i stranih izlagača, prisutno je bilo više od 30 visokih stranih delegacija i više hiljada profesionalnih učesnika i posjetilaca.

Na sajmu je izložen reprezentativni dio proizvodnog programa svih fabrika Odbrambene industrije Srbije i njihovih kooperanata, kao i proizvodi vodećih evropskih kompanija iz Francuske, Njemačke, Italije, Austrije, Turske, Švajcarske, Finske, zatim, više tehnoloških giganata iz Narodne Republike Kine, kao i drugih kompanija iz zemalja našeg regiona, ali i cijelog svijeta.

Na Sajmu je prikazano više od 170 različitih tipova krupnih sredstava naoružanja, od kojih je 27 grupa noviteta koje su razvili Vojnotehnički institut i grupacija odbrambene industrije u državnom vlasništvu.

- Osim toga, prisutno je i brojno novo naoružanje i komponente koje su srpske privatne kompanije izložile. Na ovom sajmu evidentno je više noviteta nego na ranijim, što potvrđuje stalan i kontinuiran napredak naših odbrambenih tehnologija. Izloženo je više novih protivavionskih i protivdronskih sistema, besposadnih, zemaljskih i vazduhoplovnih platformi, kao i brojnih tipova nove municije poboljšanih karakteristika. Tu je i prvo javno prikazivanje najnovijeg domaćeg artiljerijskog sistema nove generacije „Perun”, koji će biti novi adut srpske odbrambene industrije na svetskom tržištu. Tu su i unapređene serije verzija familija točkaša borbenih vozila - „Lazara”, „Miloša”, MRAP-a, BoV-a čija je proizvodnja u punom zamahu, kao i modernizovanog BVP M 80a B2 i tenka M 84 AS2, kojim se Vojska Srbije uveliko oprema – istakao je ministar odbrane Srije Miloš Vučević.

- Posebno izdvajam pomenuti modernizovani tenk M 84 AS2, BVP M 80 AB2, „Gvozdika“, KOT, „Orao“, nova borbena vozila MRAP, „Lazar 3M“, kao i novu modularnu automatsku pušku 6,5 i 7,62 mm kalibra i nove snajperske puške. A do kraja godine očekujemo sa nestrpljenjem uvođenje i još 23 nova sredstva – rekao je Vučević.

 

Nema komentara

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar! Prijavi se

Ostavite komentar o platformi Dodaj oglas