EUR

Oprema koja je preduslov za uspješan lov

Svaki lovac u svojoj opremi mora imati pušku, municiju, kvalitetan nož, optiku, ali i druge stvar bez kojih je lov nezamisliv.

oruzje.net 04 Nov 2023
Oprema koja je preduslov za uspješan lov

Dobrog lovca nema bez dobre opreme, to je poznati svima koji vole lov. Prošle je vrijeme kada su lov išlo u „civilnoj“ odjeći, pa su zato danas lovci poznati po svom prepoznatljivom načinu oblačenja.

Osim odjeće i obuće, postoji još mnogi stvari koje se podrazumjevaju kao standardna oprema svakog lovca.

Naravno, prva i osnovna stvar koju mora imati svaki lovac je lovačka puška. Bez puške, nema ni lovca. Izbor puške zavisi od lovca, ali i od divljače koje planira loviti. Lovci znaju reći da je svaka puška dobra u rukama dobrog lovca, međutim postoji mnogo pravila kada se bira puška koja će se koristiti u lovu.

Nakon što ste izabrali pušku, sledeće što vam je potrebno je kvalitetna i odgovarajuća municija. Takođe, i izbor municije zavisi od toga koju divljač taj dan panirate loviti.

Nakon što ste izabrali pušku i municiju, sledeća stvar koja vam je potrebna za lov je kvalitetna odjeća i obuća. Izbor odjeće i obuće je veoma bitno za lov. U lov se često ide tokom noći, tokom hladnih dana, po kiši i snijegu i zato je bitno da imate kvalitetnu obuću i odjeću. Danas postoje brojne specijalizovane prodavnice koje se bave prodajom odjeće i obuće za lov.

Sledeća stvar koja je obavezna u opremi svakog lovca je nož. Svaki lovac mora da ima oštar i pouzdan nož, a koji mu je neoophodan i za obradu lovine nakon što je ustrijeli. Lovci posebnu pažnju posvjećuju kvalitetnim noževima.

Skoro svaki lovac u svojoj opremi ima i optički nišan. Optički nišan potreban za bolji i precizniji pogodak. Danas postoji odličan izbor optika, te lovci se prilikom kupovine nalaze na slatkim mukama.

Takođe, svaki lovac među svojom opremom ima i torbu ili ranac. Oni služe da tokom lova  se može ponijeti hrana i piće, ali i lovina.

Svaki lovac u svojoj oprema treba da ima i prvu pomoć. Ne mora da se radi o velikim pakovanjima, ali je dobro da svaki lovac uvijek pri ruci ima zavoje i druge stvari u slučaju da se desi neka povreda tokom lova.

Za bolju orijentaciju i snalaženje u prirodi lovci uvijek u džepu imaju kompas ili GPS uređaje. To je posebno bitno ukoliko idete u lov na nepoznatim ili velikim terenima, pa će vam ovi uređaji uvijek dobro doći.

Ukoliko već lovite na velikim i nepoznatim terenima takođe je veoma bitno i da imate neku vrstu radio veze. Mogu se koristiti i mobilni telefoni, ali tu nastaje problem zbog signala, jer često u šumi ćete ostati bez mreže. Zbog toga je bitno da lovci imaju radio veze ili toki-voki kako bi uvijek znali gdje im se nalaze kolege.

Lovci često u opremi imaju i opremu za maskiranje. Ona se koristi kako bi se lovci maskirali i stopili sa okolinom i na taj način izbjegli da budu primjećeni. Tako će moći što bliže prići divljači, a da ne budu primjećeni.

Kako smo i ranije pisali, sada svaki lovac u svojoj opremi ima i termalne ili noćne kamere. One mu omogućavaju da vide divljač u uslovima smanjene vidljivosti, kao što su noći ili u gustim šumama.

Osim ovoga što smo do sada nabrojali, lovac mora sa dobom uvijek imati i potrebne dozvole i dokumente.

Tu se podrazumijevaju dozvole potrebne za lov, ali i identifikacione dokumenti.

Nema komentara

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar! Prijavi se

Ostavite komentar o platformi Dodaj oglas