EUR

Ovo su lovačka udruženja i najbolja lovišta u regionu

Gdje su najbolja i najpoznatija lovišta u bivšoj Jugoslaviji je pitanje na koje je teško dati odgovor, ali u sledećem tekstu smo vam donosimo pregled udruženja i lovišta.

oruzje.net 01 Dec 2023
Ovo su lovačka udruženja i najbolja lovišta u regionu

Prostor bivše Jugoslavije uvijek je bio poznat po veoma dobrim i kvalitetnim lovištima, ali i velikim brojem lovaca koji svaki trenutak slobodnog vremena provode u prirodi u potrazi za divljač.

Tako i je i danas, a veoma teško je odlučiti gdje se nalaze najbolja lovišta. Da li su to lovišta u Republici Srpkoj, Srbiji, FBiH ili Hrvatskoj. Svaki lovac na pitanje koje je lovište najbolje reći će da je ono u kojem se nalazi najviše divljači.

A osim divljači bitno je i kakva je organizacija lova, ali i kakva su druženja lovaca.

BiH

Savez lovačkih organizacija u BiH djeluje i radi u kontinuitetu od 1925. godine do danas, s tim da je djelovanje Saveza bilo onemogućeno samo tokom ratnih dešavanja na ovim prostorima.

Odmah po okončanju ratnih zbivanja u periodu 1992.-1996. godina, Savez lovačkih organizacija nastavio je sa radom i djelovanjem sa ciljem da lovačkim organizacijama obezbijedi i omogući da zajednički i lakše ostvaruju svoja prava i interese na nivou države, kao i izvan granica učlanjivanjem u evropske asocijacije.

Poštujući volju lovaca Savez lovačkih organizacija u BiH je, po okončanju ratnih dejstava, nastavio rad i djelovanje, provodeći dugogodišnju tradiciju lovstva u Bosni i Hercegovini.

U ostvarivanju svojih ciljeva Savez sarađuje sa nadležnim državnim tijelima, naučnim, obrazovnim i drugim ustanovama, ali i sa javnim i privatnim preduzećima, kao i sa nevladinim sektorom.

Savez je član Međunarodnog savjeta za uzgoj, zaštitu i lov (CIC) ali i u Federaciji lovačkih asocijacija EU (FACE).

Republika Srpska

Kada je u pitanju Republika Srpska primjetno je da se svake godine poveća broj lovaca koji su učlanjuju u neko od brojnih lovačkih udruženja.

Ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Srpske Savo Minić nedavno je na lovačkom druženju izjavio da lovci trebaju da budu ponosni na činjenicu da je na području Republike Srpske registrovano 23.400 lovaca i da se taj broj svake godine povećava.

U Republici Srpskoj postoji 91 lovište, od čega 67 sportskih lovišta i šest posebnih i 18 privrednih lovišta sa ukupnom površinom oko 2.475.861 ha. Posebnim lovištima upravljaju šumska gazdinstva JP „Šume Republike Srpske“ i Nacionalni parkovi Republike Srpske.

Sportskim lovištima upravljaju lovačka društva i šumska gazdinstva JP „Šume Republike Srpske“.

Lovišta se nalaze u 10 regija i to u Semberska, Sansko-unska, Dobojsko-modrička, Motajičko-lijevčanska, Banjalučka, Biračka, Starohercegovačka, Hercegovačka, Sarajevsko-romanijska i Mrkonjićka.

U Lovačkom savezu Republike Srpske kažu imaju 79 lovačkih udruženja, jedno iz distrikta Brčko, 18 šumskih gazdinrtva i dva nacionalna parka.

Najpoznatija lovišta u Srpskoj:

Sutjeska - Nacionalni park Sutjeska ima bogatstvo divljači, uključujući jelene, srndaće, divlje svinje i druge vrste.

Kozara - Planina Kozara poznata je po svojoj divljači, a lovnim entuzijastima pruža raznovrsne mogućnosti.

Manjača - Lovište Manjača nalazi se u blizini Banja Luke i poznato je po svojoj divljači, posebice srndaćima.

Zelengora - Ovo planinsko područje nudi raznolike terene i mogućnosti za lov na različite vrste divljači.

Srbija

Lovački savez Srbije je jedinstveno, nestranačko udruženje lovaca Republike Srbije i njihovih organizacija. Osnovan je 13. oktobra 1896. godine i danas broji preko 80.000 lovaca za očuvanje prirode u Srbiji.

Prema njiihovim podacima, osim velikog broja lovaca, imaju i više od 250 lovačkih udruženja, a prostiru sa na više od 6.500k ha lovne površine.

Oni ističu da punu pažnju posvjećuju zaštiti prirode i divljači.

Najpoznatija lovišta u Srbiji su:

Tara - Nacionalni park Tara takođe je poznat po bogatstvu divljači, a medvjedi su jedna od atrakcija za lovce.

Golija - Planina Golija u zapadnom dijelu Srbije privlači lovce svojom divljači i netaknutom prirodom.

Kopaonik - Planina Kopaonik ima bogatu divljač, a posebno je popularna među lovcima na divlje svinje.

Stara planina  - Stara planina, poznata i kao Balkan, pruža raznolike mogućnosti za lov na divljač.

Hrvatska

Cilj Hrvaskog lovačkog saveza je djelovanje na području lovstva kojim upravlja, a samim  tim da sačuva biolokške i ekološke raznolikosti hrvatskog lovišta.

Savez upravlja brojnim lovištima na području ove države, ali i donosi pravila  o lovnim i izvanlovnim aktivnostima, kako bi se zaštitile divljači, ali i lovišta.

Puno pažnje posvjećuju i njegovanju lovačke etike i običaja, te zaštitom prirode i okoliša.

Savez je član Međunarodnog savjeta za lov i zaštitu bilja (CIC) i može se učlaniti u druge međunarodne asocijacije te ugovarati i na drugi način uspostavljati međunarodnu saradnju prema postojećim propisima.

Hrvatska ima bogatu lovačku tradiciju, a mnoga lovišta privlače lovce iz zemlje i inostranstva.

Neki od poznatih i popularnih lovišta u Hrvatskoj uključuju:

Papuk - jedno od najvećih lovišta u Hrvatskoj, smješteno u istočnom dijelu zemlje.

Lovište "Bilogora" - nalazi se u središnjem dijelu Hrvatske, blizu grada Bjelovara.

Lovište "Moslavina" - smješteno na području Moslavine.

Lovište "Slavonija" - prostire se na području Slavonije, poznato po raznovrsnom lovu.

Crna Gora

Lovački savez Crne Gore je nacionalna asocijacija lovaca u koju su uključene lovačke organizacije, korisnici lovišta, privredna društva i druga pravna lica koja se bave lovstvom, kao i druge organizacije zainteresovane za razvoj lovstva.

Osnovan je na Cetinju 5. decembra. 1931 godine.

Prirodne karakteristike Crne Gore, koja ima neobično razvijen reljef sa izraženim kontrastima: kopno oštro uzdignuto nad morem, visoke planine, niske površi, brojne i duboko usiječene riječne tokove, imaju za posljedicu postojanje različitih klimatskih zona i formiranje velikog broja raznovrsnih biljnih zajednica, odnosno veliki broj različitih tipova staništa.

U ovim staništima, odgovarajuće životne uslove nalaze brojne vrste divljači, a oni nisu značajnije izmijenjeni negativnim djelovanjem čovjeka, tokom istorije. Tako da danas imamo izuzetno očuvane i brojne populacije kao što su populacije velikih zvijeri vuka i medvjeda, brojnih drugih autohtonih vrsta: divokoza, srna, veliki tetrijeb, lještarka, jarebica kamenjarka, itd.

Neka od najpoznatijiih lovišta u Crnoj Gori su:

Durmitor - Nacionalni park Durmitor je dom raznolike divljači, uključujući srndaće, jelenje, divlje svinje i druge vrste.

Biogradska Gora - Nacionalni park Biogradska Gora, s najstarijom prašumom u Evropi, pruža jedinstveno lovačko iskustvo.

Prokletije - Planinski lanac Prokletije također nudi raznolike mogućnosti za lov i prekrasan pejzaž.

Skadarsko jezero - Ovo jezero, najveće na Balkanu, okruženo je močvarnim područjima i prikladno je za lov na ptice.

Lovćen - Planina Lovćen, poznata po spektakularnim pejzažima, također privlači lovce.

 

Nema komentara

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar! Prijavi se

Ostavite komentar o platformi Dodaj oglas