EUR

Počeo je lov na divlje svinje, gdje vi lovite i sa kojom puškom?

Početkom septembra otvorena je sezona lova na divlje svinje. Iskusni lovci obožavaju lov na divlje svinje, kako zbog adrenalina tako i zbog velikih ulova.

oruzje.net 14 Sep 2023
Počeo je lov na divlje svinje, gdje vi lovite i sa kojom puškom?

Lov na divlje svinje predstavlja uzbudljivu  i jednu od omiljenih aktivnosti lovaca širom svijeta.

Lovačka sezona na divlje svinje počinje obično početkom septembra, kada su  divlje svinje najaktivnije zbog potrage za hranom prije hladnih zimskih mjeseci.

Datum početka lova može varirati zavisno od zemlje do zemlje i o vrsti lovišta. U nekim regijama, lov na divlje svinje može biti dostupan tokom cijele godine, dok se u drugima ograničava na određene mjesece.

Najbolje vrijeme za lov na divlje svinje obično je u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima. Divlje svinje su noćne životinje, pa su tokom tih sati najaktivnije u potrazi za hranom.

Osim toga, lov na divlje svinje često je najuspješniji tokom hladnijih mjeseci, kada se divlje svinje kreću više radi održavanja svoje tjelesne temperature. Tokom ljetnih mjeseci, kada su temperature visoke, divlje svinje su manje aktivne i često leže u hladovini tokom dana.

Prije nego što krenete u lov na divlje svinje, važno je da ne idete sami i da ste iskusan lovac, jer ovaj lov zna biti opasan.

Lov na svinje sa čeke

Lovačka čeka je veoma dobar način ako se odlučite za lov na divlje svinje. Ona omogućava bolju vidljivost na terenu što je dobro za lakše uočavanje divljači i za samu bezbjednost lovaca.

Čeke za lov bi se mogle ugrubo podijeliti na stacionirane i na one montažne.

Teško je reći da je neka od njih bolja, zato što svaka ima svoje prednosti i mane. Stabilne čeke u lovištima su nešto na šta je divljač naučila i čega se ne boji, a sa druge strane montažne pružaju veću pokretljivost kao i šansu da se postavljaju na mjestima gdje ova divljač izlazi periodično.

Njihovim korišćenjem se povećava i sama sigurnost lovaca koji imaju priliku da bolje vide oko sebe, ali i da budu bolje viđeni od strane drugih lovaca.

Sa druge strane pošto se ne nalaze na zemlji manja je šansa da će divljač osjetiti njihov miris i pobjeći.

Izbor puške

Lovci mogu da biraju prilikom lova, da li će pokušati sa pogonom ili će divlju svinju čekati na čeki. Kada se odabare način lova, onda treba odabrati i vrstu oružja.

Od dosta iskusnih lovaca ćete čuti da treba tražiti univerzalan kalibar i pušku za više načina lova. U praksi se pokazalo da ako se malo više računa povede o ovome i nabavi se puška samo za tip lova koji lovcu najviše odgovara, to vodi u bolje rezulatate.

Karabini su dobar izbor za lov na divlje svinje sa čeke, i za takav lov je potrebno da je puška upucana na udaljenosti od 150 – 200 metara. U svijetu se prilikom lova sa čeke puca u nekim situacijama na daljinama do 1.000 metara, ali u našim uslovima ne bi trebalo razmišljati o hicima na udaljenosti preko 300 metara.

U osnovi za lov sa čeke kalibar ne bi trebao biti manji od 6,5mm (težina zrna da bude preko 11 grama), međutim sa dobro upucanom puškom i pošto se pri ovakom lovu koristi oslonac odabir tačnog kalibra nije toliko presudan.

Lov divlje svinje pogonom sa druge strane dovodi lovca da puca na divljaka koji je na udaljenosti manjoj od 50 metara. Međutim ovde bi preporuka bila da se uzme veći kalibar nego kad je u pitanju puška za lov sa čeke. Kalibar može biti .308 Win, 30-06 Spring ili 8x57JS.

Nema komentara

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar! Prijavi se

Ostavite komentar o platformi Dodaj oglas