EUR

Precizan hitac razlikuje dobrog od lošeg lovca

Uspjeh lovca se mjerim njegovim kvalitetnim hicama, analizirali smo šta je potrebno za precizan hitac.

oruzje.net 10 Nov 2023
Precizan hitac razlikuje dobrog od lošeg lovca

Preciznost lovca je od suštinske važnosti i to je ono što razdvaja uspješnog od neuspješnog lovca.

Upravo preciznost svi lovci ističu kao glavnu i najvažniju karakteristiku, a različita su mišljenja kako se ona postiže.

Neki lovci se oslanjaju na svoje vještine i oružje i tvrde da im to garantuje siguran pogodak.

Osim toga, za dobar i precizan hitac potrebna je pažljiva obuka, koncetracija, iskustvo i odgovarajuća oprema.

Preciznost nije samo vještina, već i umjetnost koja zahtjeva strpljenja i posvećenost.

Postoji nekoliko ključnih elemenata koji su bitni za dobar pogodak. U nastavku teksta ćemo analizirati šta je sve potebno da bi uvijek imali dobar pogodak.

Pravilna obuka je veoma bitna da bi lovac uvijek bio precizan. Zbog toga lovci moraju proći odgovarajuću obuku  kako bi za početak naučili osnovne vještine pucanja. Pod tim se podrazumijeva pravilno držanje oružja i nišanjenje, kontrola daha i ravnoteža.

Nakon što prođete početnu obuku, da bi bili što precizniji, potrebno je da redovno vježbate. Kontinuirano vježbanje je ključ za održavanje preciznosti. Lovci trebaju redovno vježbati svoje vještine pucanja u streljanama kako bi i konstantno poboljšavali svoje rezultate.

Zatim bitno je da imate i kvalitetnu opremu. Kvalitetna oprema je takođe veoma bitna za kvalitetan hitac. Prilikom izbora puške, lovci moraju da izaberu pušku koja njima odgovara, ali je i bitno da se obrati pažnja na to što planiraju loviti, kao i to na kakvom terenu će biti.

Pravilna koncentracija i mirnoća je takođe neophodna tokom procesa nišanjenja i pucanja. Lovci trebaju naučiti kako da ostanu smireni i fokusirani, čak i u uzbuđujućim situacijama, kako bi postigli precizan pogodak.

Poznavanje terena na kojem se lovi, kao i životinje koju love, omogućava lovcima da bolje procjene udaljenost, brzinu i druge faktore koji mogu uticati na preciznost pogotka. Lovci trebaju naučiti kako da koriste svoje znanje o prirodi i životinjskom ponašanju kako bi poboljšali svoje šanse za uspjeh.

Iskusni lovci savjetuju da prilikom lova, kada nanišanite životinju da prvo duboko udahnite, zatim da se opustite. Potom oslobodite pola uzdaha dok polagano povlačite  obarač. Sve vrijeme pušku morate držati čvrsto i usmjerenu ka cilju.

Tehnike pucanja iz puške

Korištenje ispravne tehnike pucanja će vam pomoći da savladate najpotrebnije načine pucanja. Takođe, mora se obratiti pažnja i na uticaj vjetra i topline.

Pucanje sa naslonom - Kada pucamo na otvorenom najpovoljniji pogoci su sa osloncem kao kamen, drvo ili panj. Treba napomenuti da samu pušku ne treba naslanjati na tvrdu podlogu jer to čini pucanje težim. Koristiti ruku kao oslonac, jaknu, ruksak ili slično.

Disanje-Vaše disanje može pomaknuti pušku taman dovoljno da promašite metu.

Čvrsto držanje - Nakon povlačenja obarača moramo i dalje držati pušku ravno i čvrsto bez pomicanja da bi izbjegli pomicanje puške prije nego zrno napusti usta cijev. Sve su ovo djelići sekunde, ali su jako važni da se osigura pogodak.

Osnovni položaji pri pucanju

Ležeći položaj: ovo je najbolji položaj bez direktnog naslona. Olakšava kontrolu disanja, pravilnog povlačenja obarača i omogućava čvrsto držanje puške.

Stojeći stav: ovo je najteži položaj za dobar pogodak jer puška nema nikakav naslon. Da bi se dobio najbolji rezultat potrebno je vježbati smirenje prirodnih pokreta te ih uskladiti sa pravilnim disanjem i povlačenjem obarača.

Klečeći položaj: on je manje stabilniji od sjedećeg

Sjedeći položaj: Obe ruke su naslonjene na vaše noge pa je ovo najstabilniji položaj bez direktnog naslona.

 

 

Nema komentara

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar! Prijavi se

Ostavite komentar o platformi Dodaj oglas