EUR

Puška gađa, a kundak pogađa

Postoje različite vrste kundaka, kao i materijali od kojih su izrađeni, ali im je zajedničko da bez njih nema ni dobrog hica.

oruzje.net 26 Okt 2023
Puška gađa, a kundak pogađa

Kundak je zadnji dio puške, a njegova glavna uloga je da se koristi za oslonac i stabilnost prilikom nišanjenja i pucanja.

Kundak pruža stabilnost prilikom nišanjenja, pomažući strelcu da održi preciznost pri pucanju.

Postoje različite vrste kundaka, mogu imati različite oblike, a među lovcima je popularno i ukrašavanje kundaka za puške. Takođe, oni mogu izrađeni i od različitih materijala. Koliko je važan kundak na puški govori i stara lovačka poslovica „Puška gađa, a kundak pogađa."

U lovu je veoma bitno da imate kvalitetan kundak, zbog toga što osim što smanjuje trzaj puške on omogućava i brzo poravnavanje oka i nišanske linije, kada se puška ubaci u zgib ramena.

Fiksni Kundak

Fiksni kundaci su nepokretni i često se nalaze na klasičnim puškama i lovačkim oružjima. Oni imaju fiksni položaj i ne mogu se podešavati. Krasi ih veća stabilnost i sigurnost prilikom pucanja. Ovakve vrsta kundaka su najčešći na lovačkim puškama.

Podešavajući Kundak

Podešavajući kundaci omogućavaju strijelcu da prilagodi dužinu kundaka prema svojoj udaljenosti od cilja. Često se koriste u vojnom oružju i sportskim puškama.

Sklopivi Kundak:

Sklopivi kundaci mogu se sklopiti unazad radi lakšeg nošenja ili transporta. Često se koriste u taktičkom oružju i oružju za preživljavanje.

 

Kundaci mogu biti izrađeni od različitih materijala, a od tih materijala zavisi kvalitet, izgled i dugotrajnost kundaka.

 

Drvo

Tradicionalni kundaci su često izrađeni od drveta, pružajući prirodnu toplinu i ljepotu. Oni su najčešći na lovačkim puškama, a i ako pitate iskusne lovce uvijek će vam reći da im je drvo omiljeno. Ukoliko naručujete da po vama izrada drveni kundak, uvijek ga možete ukrasti dodatnim motivima.

Plastika i metal

Plastični kundaci su lagani i otporni na vremenske uslove, što ih čini popularnim izborom za taktičko oružje.

Metalni kundaci su čvrsti i izdržljivi, često se koriste na vojnom oružju i sportskim puškama. Kundaci se takođe mogu izrađivati od kombinacije različitih materijala kao što su stakloplastika ili fiberglas, što omogućava balans između čvrstoće, težine i otpornosti.

Teško se može reći koji je najbolji kundak, zavisi od namjene i vrsta oružja, preferencija korisnika i okolnosti u kojima će se oružje koristiti. Važno je odabrati kundak koji odgovara vašim potrebama i pruža udobnost i preciznost tokom upotrebe.

Skupe i kvalitetne puške imaju isto tako kvalitetne i skupe kundake koji se izrađuju od posebno biranih komada, uglavnom korijena oraha.

Samim tim, ako se koristi najskuplji materijali nekada cijena kundaka prelazi cijenu solidne puške.

Kratki kundak

Kratki kundak omogućuje brže donošenje oružja u zgib ramena, posebno u prilici kada se strijelac sprema za hitac u otežanoj situaciji, recimo kada lovac puca sa veoma nagnutog terena ili u gustišu na divlje svinje u trku. Kraći kundak ima manje šanse da zapne za odjelo. Nezgodna strana kratkog kundaka je ta što kada „nalegneta” na njega navikavate se na pogrbljen položaj, što će vam praviti probleme pri promijeni oružja.

Međutim, po isukstvu se može reći da je prelazak sa kratkog kundaka na duži mnogo lakši nego obrnuto.

Standardni

Većina današnjih standardnih kundaka koji se masovno proizvode u principu odgovaraju „prosječnom" strijelcu.

Ali ako vam zbog visine, dužine ruku ili nečeg trećeg ne odgovaraju standardni kundaciji, najbolja opcija vam je da izraditi kundak po svojim mjerama.

Treba znati da je i kundak karabina podjednako važan za precizno gađanje. Fabrički kundaci projektovani su tako da bi odgovarali većini strelaca i većini mogućih situacija. U principu svi oni su kratki i tanki, tako da bi i strelci kraćih ruku i obučeni u debele lovačke kapute mogli da ih koriste.

Oblici kundaka

U lovačkoj i streljačkoj terminologiji već su se ustalili nazivi pojedinih tipova kundaka. Tako kundak prema osloncu ruke kojom pucamo, mogu biti ravni (ili engleski), polupištoljski ili pištoljski. Pištoljski opet mogu biti više ili manje strmi ili povijeni. Tu je takođe oblik kundak sa rupom za palac.

Prema obliku gornjeg dijela kundak može biti ravan, zatim nagnut napred ili u nazad. Pored toga kundak može biti tipa Monte Carlo ili oblika „svinjskih leđa“ koja opet mogu biti više ili manje grbava ili zaobljena. Važno je znati da su za gađanje Monte Carlo i „svinjska leđa“ jedno te isto, razlika je samo u zadnjoj grbi Monte Carlo kundaka koja i onako ne dodiruje obraz strelca. Lijeva strana kundaka (misli se na kundake namijenjene dešnjacima koji su standardni, jer po statistici ljevorukih strelaca ima zavisno od nacije i rase od 5 do 15%) može a i ne mora imati obrazinu.

Obrazina je izbočeni dio čija kosina mora odgovarati strelčevom licu dok je njegov oblik pitanje ukusa.

Peta, zadnji dio kundaka koji se oslanja na rame strijelca, može biti viša ili niža, šira ili uža, ravna ili udubljena, a njen gornji rub više ili manje zarubljen da ne zapinje za odijelo.

 

Nema komentara

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar! Prijavi se

Ostavite komentar o platformi Dodaj oglas