EUR

Sef za oružje je moralna, ali i zakonska obaveza

Nakon tragedije koja se desila u Srbiji, sve zemlje u regionu su najavili pojačanu kontrolu vlasnika oružja. Da bi i mi sami spriječili tragedije, veoma je bitno da oružje i municiju skladištimo na pravilan i zakonski način.

Oružje.net 10 Maj 2023
Sef za oružje je moralna, ali i zakonska obaveza

Posjedovati oružje i municiju, a ne imati sefove i ormare za njih, osim što je neprofesionalne, već je i zakonom kažnjivo.

Svaki lovac ili ljubitelj oružja, mora na pravilan način skladištiti i ostavljati oružje, kako bi se zaštitili od mogućih tragedija, ali i od krađa.

Sve države u regionu su i zakonom regulisali ovu oblast, pa ukoliko imate oružje, a nemate odgovarajuće mjesto za njega možete dobiti i veoma visoke kazne.

Nakon velike tragedija koja se proteklih dana desila u Srbiji, policije u regionu su najavile da će dodatno kontrolisati sve vlasnike oružje, a što je očekivano.

Međutim, svaki iskusan lovac i ljubitelj oružja će reći da su sefovi i ormari za oružje, obavezan dio svake lovačke opreme.

Korištenje sefova sa ključevima, ali i onih sa šiframa, je odgovorno i praktično i preporučuje se svima koji kod kuće imaju oružje.

Kada vam je oružje ostavljeno na sigurnom i vi ćete biti sigurni da niko ne može doći do njega što je veoma bitno.

Kao što smo već naveli, korišćenje sefova za pištolje i puške je i zakonska obaveza svakog onog ko poseduje oružni list. Takođe, zakonom je regulisano i da se odvojeno mora držati oružje i municija, kako bi se spriječila eventualna zlopoutreba.

Ukoliko poseduje sef koji se zatvara sa ključem, zakom je regulisano da ključeve od njega može imati samo osoba na koju glasi oružni list. Isto tako je i sa sefovima sa šifrom.

Prema krivčinom zakoniku Republike Srpske oružje i municija koje drži i nosi fizičko ili pravno lice i preduzetnik čuvaju se u stambenom ili poslovnom prostoru koje se nalazi u mjestu prebivališta, odnosno sjedištu imaoca oružja, zaključano i odvojeno jedno od drugog (oružje odvojeno od municije) u kasama, metalnim ormarima, sefu ili sličnom spremištu koje se ne može otvoriti uobičajenim alatom, te nisu dostupni neovlašćenim licima, a posebno djeci

Za prekršaj fizičkog lica koje sa oružjem i municijom ne postupa sa naročitom pažnjom i ne čuva oružje na bezbjednom mjestu, zakonom je propisana sankcija u vidu novčane kazne od 300 do 500 maraka i zaštitne mjere oduzimanja oružja, a ukoliko taj prekršaj izvrši pravno lice novčana kazna iznosi od 10.000 KM do 15.000 maraka i zaštitna mjera oduzimanja oružja.

Kada je reč o ponudi sefova i ormara za oružje, ona je raznovrsna i može se pronaći u svim bolje opremljenim radnjama koje se bave prodajom oružja i lovačke opreme.

U ponudi se nalaze sefovi i ormari posebno napravljeni za pištolje i puške, a oni se mogu naći u različitim veličinama, boji i kapacitetu oružja koje stane u njih.

Veoma kvalitetnu i raznovrsnu ponudu sefova i ormara za oružje možete naći na ovom linku: https://oruzje.net/kategorija/ostalo/sefovi

Nema komentara

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar! Prijavi se

Ostavite komentar o platformi Dodaj oglas