EUR

Termalne kamere za lakši lov na divljač

Iako mnogi stariji lovci bježe od savremenih tehnologija, praksa je pokazala da termalne kamere olakšavaju lov.

oruzje.net 04 Okt 2023
Termalne kamere za lakši lov na divljač

Razvojom tehnologija došlo je i do sve veće njenih primjena i u lovu, pa tako sve češće lovci koriste i termalne kamere.

Iako neki stari lovci ne žele da koriste nove tehnologije, međutim praksa je pokazala da one značajno olakšavaju lov i zato se sve češće koriste.

Uz pomoć termalnih kamera  značajno je olakšano da uočite plijen tokom slabije vidljivosti, zbog čega se ona sve više nalaze u opremi svih lovaca.

Termalne kamere za lov su specifična vrsta termalnih senzora koji omogućuju detekciju toplote i prikazivanje termalnih slika u potpunom mraku ili u uslovima smanjene vidljivosti kao što su gusta magla, dim ili gusti šumski pokrivač.

Ove kamere koriste infracrvene senzore za detekciju i mjerenje infracrvenog zračenja koje emituju objekti zbog njihove toplote.

Ova tehnologija omogućuje lovcima da vide životinje ili druge tople objekte u potpunom mraku.

Posebna uloga termalnih kamera je i za praćenje životinja. Lovci ih često koriste kako bi pratili kretanje divljih životinja noću.

Mnoge divlje životinje, kao što su divlje svinje ili šakali se često kreću noći ili u zoru kada je slabija vidljivost.

Zbog toga korištenje termalnih kamera u ovim uslovima značajno olakšava lov.

Takođe, one svoje ulogu imaju i za bezbjednost. Jer zahvaljujući njima lovci mogu identifikovati opasnot ako im prijeti tokom lova, ali i da primijete gdje se nalaze drugi lovci.

Kada se odlučite za kupovinu termalnih kamera bitno je da posvetite pažnju da uzmete kvalitetnu opremu, jer se ona koristi u šumi i u  nepristupačnim predjelima, pa se lako može oštetiti.

Sa kvalitetnijom opremom ćete imati bolji snimak, a sigurno će vam i duže trajati uređaj.

Termalne kamere rade na taj način što toplinski snimci reaguju na toplinu tijela koja se zatim emituje u obliku infracrvenog zračenja.

Ta zračenja naravno da nisu vidljiva ljudskom oku, ali zahvaljujući termalnim kamerama dobijamo siluetu živog bića.

Zahvaljujući termalnim kamerama, moći ćete u lošim vremenskim uslovima da na velikoj udaljenosti vidite mete, kao i to da li se one kreću ili miruju.

Za razliku od uređaja za noćni vid, ukoliko koristite termalne kamere nećete ostati zaslijepljeni ako se iznenada pojavi svjetlo.

Kako izabrati termalnu kameru

Kada birate termalnu kameru trebate obratiti pažnju na broj piksela, jer od toga zavisi jasnoća i kvalitet slike. U zavisnosti od modela, postoje termalne kamere na kojima možete kalibrirati senzore na automatski, poluatomatski i ručni način rada.

Takođe, obratite pažnju i na zum, jer od njega zavisi sa koje udaljenosti možete posmatrati vaš budući plijen. Za pojedine lovce je bitno i da li se ona može montirati na pušku, pa zbog toga kada se odlučite da kupite, obratite pažnju na sve ove detalje. Ako kupite termalnu kameru, značajno će se povećati šansa za bolji ulov.

Odičnu ponudu termalnih kamera možete pogledati i na ovom LINKu

 

Nema komentara

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar! Prijavi se

Ostavite komentar o platformi Dodaj oglas